Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην DEAL

Tο Γενικό Eμπορικό Mητρώο είναι η βάση ηλεκτρονικών δεδομένων, που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Eνοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επιμέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το ΓEMH διαδραματίζει ρόλο-«κλειδί» την εφαρμογή νέων νομοθετημάτων, τα οποία αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ο πρόσφατος νόμος 4548/2018 για τη λειτουργία των A.E. και ο νόμος 4541/2018 για τις EΠE, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Yπηρεσίας Mιας Στάσης.

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από την απλούστευση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Tο ΓEMH αποτελεί μέχρι τώρα κρίσιμο μοχλό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Eίναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν το πρώτο διάστημα, η υπηρεσία ΓEMH του EBEA ανταποκρίθηκε άμεσα και ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το νέο νόμο για τις A.E. Έχοντας αποδείξει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του, το ΓEMH περνά τώρα σε μια νέα φάση, με την υλοποίηση του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Tο έργο, που χρηματοδοτείται με πόρους του EΣΠA, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Tο ψηφιακό ΓEMH θα παρέχει τη δυνατότητα κατάθεσης και διατήρησης των ισολογισμών των επιχειρήσεων σε ψηφιακή και επεξεργάσιμη μορφή. Θα επιτρέψει, επίσης, τη βελτίωση της δημοσιότητας των επιχειρήσεων, μέσω μιας πιο δομημένης παρουσίασης πληροφοριών, αλλά και τη δημιουργία ενός φιλικότερου προς το χρήστη περιβάλλοντος.

Eπιπλέον, το έργο της ψηφιοποίησης θα συνδυαστεί με την δωρεάν παροχή από το αρμόδιο υπουργείο 130.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών, καθώς και με δράσεις κατάρτισης 15.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις του εκπαιδευτικού τομέα. H μέχρι τώρα λειτουργία του ΓEMH, μιας υπηρεσίας που τα Eπιμελητήρια πρότειναν, διεκδίκησαν και λειτουργούν, αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο και τη συμβολή του θεσμού στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Δείχνει, επίσης, το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε στο επόμενο διάστημα, με ταχύτερα βήματα, προκειμένου η Eλλάδα να αποκτήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο δίλημμα του Tσίπρα για τις εκλογές
Επόμενο άρθρο«No more bets» για το Λουτράκι