Δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, ως ένα από τα ιδρυτικά κράτη της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ η εν λόγω τράπεζα δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), απευθύνθηκε στον διεθνή αυτόν οργανισμό με σκοπό να καλύψει έως και το 90% των δαπανών έκτακτης ανάγκης απέναντι στην πανδημία. Συγκεκριμένα η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για την αγορά ιατρικών και φαρμακευτικών προμηθειών για νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για ασθενείς με COVID-19, προστατευτικών μέσων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έξοδα μεταφοράς ασθενών καθώς και την πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και επικουρικού προσωπικού για νοσοκομεία και κέντρα περίθαλψης.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός στην Ευρώπη, καθώς ιδρύθηκε το 1956. Μέσω της παροχής χρηματοδότησης και της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης στα κράτη μέλη σε έργα με υψηλές κοινωνικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη, επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης στην Ευρώπη.

Η αίτηση δανείου υποβλήθηκε επισήμως στις 30 Απριλίου από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και ακολούθησε μια fast track διαδικασία για την εκταμίευση των χρημάτων. Εκτός από την Ελλάδα η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει προς το παρόν εγκρίνει δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Ισπανία, 300 εκατ. ευρώ για την Ιταλία την Τσεχία και τη Σλοβακία, 175 εκατ. ευρώ για την Ουγγαρία και 100 εκατ. ευρώ για τη Λιθουανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε νωρίς μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει καταγράψει έναν πολύ χαμηλό αριθμό θανάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση άσκησε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και συνεπώς είχε και δημοσιονομικές συνέπειες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο διοικητής της τράπεζας Ρολφ Βέντζελ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει να λαμβάνει γρήγορα μέτρα για να υποστηρίξει τα μέλη της στον αγώνα τους ενάντια σε αυτήν την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση. Ο τομέας της υγείας είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ένα ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας, στις προσπάθειές της να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται από την πανδημία».

Υπεύθυνη για την αξιοποίηση των 200 εκατ. ευρώ, θα είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρείται ως συμβαλλόμενο μέρος με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα μπουν τελικά οι «κάμερες» στα σχολεία

Κληρώνει σήμερα για το restart στον τουρισμό: Τι προτείνει η Κομισιόν, τι ζητά η Ελλάδα

Τα μπάνια του λαού το επόμενο «στοίχημα» εν μέσω καύσωνα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα «παράθυρα» και οι γκρίζες ζώνες
Επόμενο άρθροΥπ. Παιδείας: Νόμιμος ο σκοπός της διάταξης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ