Το Παγκόσμιο Συνέδριο «Δάση για την Δημόσια Υγεία» (World Conference on Forests for Public Health, www.fph2019.org) θα πραγματοποιηθεί στις 8-11 Μαΐου 2019 στην Αθήνα με αντικείμενο την αναγνώριση της σημασίας του ρόλου των δασών και των χώρων πρασίνου για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού, τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τον αστικό και χωροταξικό χειρισμό στο σχεδιασμό πράσινων υποδομών, καθώς και οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί της φύσης και της ανθρώπινης υγείας-ευεξίας στην Αρχαία Ελλάδα.

 

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η αστικοποίηση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν περιορίσει τις δυνατότητες του ανθρώπου για επαφή με τη φύση σε πολλές κοινωνίες. Ανάμεσα στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα ολοένα και αυξανόμενα καθιστικά επαγγέλματα και οι σύγχρονες εργασιακές πρακτικές που αυξάνουν τα επίπεδα ψυχικού άγχους. Η αύξηση του θορύβου, το θερμικό στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλουν περαιτέρω στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας και αυξημένες δαπάνες για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

 

Στον αντίποδα, τα δάση, τα αστικά και περιαστικά άλση, τα αστικά πάρκα, οι κήποι και οι χώροι πρασίνου παρέχουν ευκαιρίες για τη βελτίωση των διαφόρων δεικτών της ανθρώπινης υγείας. Η διεθνή βιβλιογραφία επιβεβαιώνει ότι η επαφή με τη φύση, και γενικότερα με τους χώρους πρασίνου, βελτιώνει την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος, ενισχύοντας τη διάθεση, αμβλύνοντας την ένταση της κατάθλιψης, του θυμού και της κούρασης, αυξάνοντας τη ζωτικότητα και την ευεξία.

 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο που ξεκινά από αύριο έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές στον κόσμο για να παρουσιάσουν τις μελέτες τους, την πιο σύγχρονη γνώση και θεωρίες τους, για να καταδείξουν ότι η επαφή με τη φύση και γενικότερα με τους χώρους πρασίνου βελτιώνει την ψυχική υγεία, ενισχύει τη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ευεξία, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και της κούρασης.

 

«Η ανθρώπινη υγεία και η ευημερία είναι ζωτικά κοινωνικοπολιτικά θέματα και ζητήματα δημόσιας υγείας για σήμερα και για το μέλλον» τονίζει ο Δρ. Χρίστος Θ. Γαλλής, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ARTION Conferences & Events στο 2310 250928 και
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈργα 7,6 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΗ Τουρκία έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια πολιτική έντασης και προκλήσεων