Διαφορετικά το Eurogroup Μαρτίου δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

 

Προθεσμία δέκα ημερών δόθηκε από τους δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα. Διαφορετικά, οι σκληροί του Eurogroup ξεκαθάρισαν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) ότι δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης, η οποία αφορά κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου.

 

Χωρίς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων η απόφαση για τη «δόση» μετατίθεται για το Eurogroup Απριλίου, εξέλιξη αρνητική όχι τόσο από οικονομική άποψη αφού το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα της εξασφαλίζει «άμυνες», όσο από άποψη ψυχολογίας και μηνύματος στις αγορές. Το να δοθεί ένα θετικό σήμα ότι η Ελλάδα τηρεί και μεταμνημονιακά τις δεσμεύσεις της είναι σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να ξαναβγεί άμεσα στις αγορές με νέο 10ετες ομόλογο.

 

Στο πλαίσιο αυτό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η δόση στο προσεχές Eurogroup, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποδραματοποιήσουν τη μετάθεση της απόφασης για το Eurogroup Απριλίου. Ούτως ή άλλως όλοι κινούνται στη γραμμή αποφυγής ενός νέου ελληνικού δράματος εν όψει ευρωεκλογών.

 

Ειδικότερα, οι θεσμοί ενημέρωσαν σήμερα τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα ανοιχτά θέματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έλαβε η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

 

Αυτά είναι κυρίως το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείεται αυτά να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβει θετική απόφαση το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ωστόσο, είναι πιθανό να παραταθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολίαζαν ότι το κλίμα ήταν θετικό στη σημερινή συνεδρίαση του EWG, καθώς οι θεσμοί μετέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα σημειώνει γρήγορα πρόοδο και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα ανοιχτά ζητήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαμπανάκι ΑΑΔΕ για ανατιμήσεις λόγω Brexit
Επόμενο άρθροΕνισχύονται οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ