Το πάγιο μήνυμα προς την Τουρκία πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο «με καλή πίστη, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές», επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας αυτή τη φορά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο οποίος καταδίκασε από την πλευρά του «τις ενέργειες άλλων χωρών, και γειτονικών, που θέλουν να επεκταθούν και αποτελούν μια πηγή κινδύνου και αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Ως προς την επίτευξη ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα, «των πολυεπίπεδων διμεαρών δεσμών.

Κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν  εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε για μια ακόμη φορά ελπίδα ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο. »

Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή, διαμήνυσε και υπογράμμισε: Αποτελεί μονόδρομο για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, «και την αντίληψη αυτή συμμεριζόμαστε πλήρως».

«Οι χώρες μας ομονοούν, αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις ευκαιρίες, απαντούν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή μας» προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας κάνοντας ειδική αναφορά στην αμυντική συνεργασία, ενδεικτικές της οποίας είναι η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Εμιρατινών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως και η συνεκπαίδευση των Ελλήνων πολίτων και η παρουσία των αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρόσφατα στη Σούδα.

Τα μνημόνια κατανόησης και το πρόγραμμα κοινής δράσης που υπέγραψαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο των δύο στρατηγικών φόρα που διοργάνωσαν φέτος, θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως αξιοποιούν τις ευκαιρίες συνεργασίας που υφίστανται στα πεδία των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, της υγείας, της γεωργίας, των ψηφιακών υπηρεσιών.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒρέθηκε πτώμα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Αυγενάκη με FIFA/UEFA για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ