«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψη τους στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου.

«Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και η Ε.Ε. έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Μπορέλ και αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνονοτουρκικά σύνορα, λέγοντας: «Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από 4 μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε την Άγκυρα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».

Ζοζέπ Μπορέλ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας»

Οο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας για την ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες.

«Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Δένδια, τον στρατό και την αστυνομία τού επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης (της έντασης)», σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις συναντήσεις που θα έχει, το απόγευμα, στην Αθήνα «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα».

«Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες», τόνισε ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, επισημαίνοντας πως θα είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της Frontex στην περιοχή, τα «περίπου 100 στελέχη από 20 διαφορετικά κράτη, που θα παραμείνουν εδώ καταδεικνύοντας τη στήριξη της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της»

-Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.

-Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

-Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις.

-Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

-Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε τη θέση και στάση της χώρας μας και υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

«Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα».

Οι κ.κ. Δένδιας και Μπορέλ ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συνομίλησαν και με στελέχη της FRONTEX που βρίσκονται στον Έβρο.

Δένδιας: Η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο-Μπορέλ: Αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ (live-video)

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση της ΕΛΑΣ για ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας-50 προσαγωγές
Επόμενο άρθροΚορινθία: Συρμός προαστιακού παρέσυρε πεζό στις Κρήνες