Μήνυμα, ότι το επόμενο κρίσιμο διάστημα θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλαν από τη Λευκωσία,ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσβλέποντας παράλληλα στο να υπάρξει στο τραπέζι της Συνόδου έτοιμος κατάλογος κυρώσεων προς την Τουρκία, αν χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Στο μεταξύ, ο υπ. Εξωτερικών μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.

«Είμαστε σε κρίση με την Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες. Ποτέ ξανά, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση, δεν είχαμε τόσο μακρά περίοδο διαρκούς έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του παρελθόντος που φιλοδοξούσε να γίνει μέλος της ΕΕ και να υπηρετεί τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες με όλες, αλλά μια χώρα που κάνει πολλά γρήγορα βήματα προς τα πίσω, με νεοθωμανικές τάσεις».

Σήμερα πάντως η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ενώ με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε και πάλι κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν χαρακτηρίζοντας τον «βάρος» για τη χώρα του.

Μιλώντας έξω από το τζαμί πλέον, Αγία Σοφία, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει να απαλλαγεί σύντομα η Γαλλία από τον Μακρόν.. «Είναι μεγάλος μπελάς» είπε και επικαλούμενος δήλωση του συμμάχου του, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, πρότεινε : «Αν οι Γάλλοι αγαπούν τόσο πολύ τους Αρμένιους, ας τους δώσουν τη Μασσαλία».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ ενημέρωση για τον κορονοϊό Live — Ν. Χαρδαλιάς, Β. Παπαευαγγέλου, Γκ. Μαγιορκίνης, Β. Κοντοζαμάνης & Π. Σταμπουλίδης
Επόμενο άρθροΝοκ άουτ και ο Μπακάκης