Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρει το Bloomberg.

 

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPΕs) κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, αναφέρουν δύο πηγές.

 

Σήμερα οι τράπεζες προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

 

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Αναφέρει επίσης ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την αναρρίχηση του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015 που οδήγησε στη σύγκρουση με τους πιστωτές.

 

Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism- SSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg, το οποίο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

 

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών σε ένα μέγεθος μεταξύ 5% και 21% σε σύγκριση με πάνω από 40% που είναι σήμερα, αναφέρουν οι πηγές.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων, στο 54,7% θα το μειώσει στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.

 

Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τόνισε μία εκ των πηγών. Οι τράπεζες έχουν επίσης δηλώσει ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα. Ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης των στόχων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

 

Όσο αισιόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα ΝΡΕs αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις τράπεζες μόλις που αναμένεται να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια, καθώς κατανέμουν όλα τα προ προβλέψεων έσοδά τους για να αυξηθεί η κάλυψη σε επίπεδο που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με την αγορά, αναφέρει η Goldman Sachs σε report της στις 2 Οκτωβρίου.

 

Το μεγαλύτερο μέρος όσων θεωρείται ρυθμιστικό κεφάλαιο στις ελληνικές τράπεζες αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της χώρας, και αυτό πλήττει την ικανότητά τους να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν με τις βαθιές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο121 εκατ. για την σύνδεση του Ακτίου με την Ιόνια Οδό
Επόμενο άρθρο+11,2% τον Σεπτέμβριο η αεροπορική κίνηση στην Αθήνα