Τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, σηματοδοτούν οι εκλογές στη Δανία. Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,3-25,9%.  Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του κόμματος που κυβερνά τη χώρα τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια και ανήγγειλε την παραίτησή του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Δανία, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 ως 80 των κομμάτων της δεξιάς.

«Επικίνδυνο μονοπάτι» η προσέγγιση με την ακροδεξιά

Η  επικεφαλής των Σοσιλαδημοκρατών, Μέτε Φρέντεριξεν, 41 ετών, έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ηγηθεί  κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Αναμένεται ωστόσο δύσκολο για την Φρέντεριξεν να λάβει υποστήριξη από το παραδοσιακό «κόκκινο μπλοκ» με μια μειοψηφική κυβέρνηση. Άλλωστε, οι αριστεροί φιλελεύθεροι ριζοσπάστες, που διπλασίασαν το αποτέλεσμά τους σε περισσότερο από 8%, υποστηρίζουν παραδοσιακά μια «κόκκινη» κυβέρνηση, αλλά δεν υποστηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Φρέντεριξεν.

Η επιτυχία του κόμματος της Μέτε Φρέντεριξεν βασίζεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, την προσέγγιση στην ακροδεξιά, επισημαίνει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Υπό την ηγεσία της το κόμμα έκανε έκκληση για την επιβολή ορίου στον αριθμό των «μη δυτικών μεταναστών» που θα δέχεται η χώρα, για την αποστολή των αιτούντων άσυλο σε ένα κέντρο υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και για την υποχρέωση όλων των μεταναστών να εργάζονται 37 ώρες την εβδομάδα με αντάλλαγμα την προσφορά προνομίων.

Η Φρέντρικσεν προσέγγισε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) δίνοντας μια σειρά από κοινές συνεντεύξεις με τον ηγέτη του Κρίστιαν Τούλσεν Νταλ.

Απώλειες για την Άκρα Δεξιά

Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ενδέχεται να χάσει σχεδόν τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18, από 37 που έχει σήμερα.

Ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη υποδιπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Το δεξιό Λαϊκό κόμμα υποχώρησε από το 21,1% των ψήφων στο 8,7%.

Το οικολογικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του καθώς φαίνεται να αποσπά ποσοστό 7,4-8,3%.

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο νέος τεύχος της «Ραδιοτηλεόρασης» κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 ΙουνίουΤο νέος τεύχος της «Ραδιοτηλεόρασης» κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΑύξηση ΑΕΠ και απασχόλησης στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο