Στο επεισόδιο και την αποχώρηση Ακάρ από την κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ αναφέρονται βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που στηλίτευσαν την επιθετικότητα της Άγκυρας και κάνοντας «Τούρκο» τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη από τη ΝΔ και την Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στο επεισόδιο.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών» ανέφερε κατά την παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη κατά την συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας για την  άγρια κόντρα με τον Ακάρ στη κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος ωστόσο σχολίασε ότι ο Χουλουσί Ακάρ προσήλθε στη κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης Ακάρ: Άγρια κόντρα με έλληνες βουλευτές για Κυπριακό και παραβιάσεις

Δεν άντεξε να τους ακούσει όλους

Για το φραστικό επεισόδιο Ακάρ στη κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ μίλησε στο protothema.gr o κ. Βολουδάκης βουλευτής Χανίων του κυβερνώντος κόμματος, Όπως ανέφερε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε».

Ο Μανούσος Βολουδάκης εξήγησε ότι: «υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν πάντα να δείχνουν ένα θεσμικό και πολιτισμένο πρόσωπο, χωρίς τριβές. Μάλιστα άφηναν εμάς να ανοίγουμε τις συζητήσεις και να φαίνεται πως προκαλούμε».

«Σήμερα έγινε κάτι τελείως διαφορετικό καθώς ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε την ατζέντα μιλώντας για διάφορα απαράδεχτα θέματα με τελευταίο την απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η αντιπροσωπία μας αντέδρασε φυσικά όταν πήρε τον λόγο. Μάλιστα εκείνος δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε. Από τους τέσσερις άκουσε μόνο τον Σπήλιο Λιβανό κι εμένα με την δικαιολογία πως έπρεπε να φύγει γιατί πετούσε και δεν είχε χρόνο. Απαράδεκτο αυτό που έκανε γιατί στα πηγαδάκια έκατσε περισσότερη ώρα» ανέφερε ο κ. Βολουδάκης και πρόσθεσε:

« Φυσικά στο τέλος της κουβέντας του μας είπε τα πολιτικός ορθά πως πρέπει να συνυπάρξουμε. Γι αυτό και του είπα πως από την μια μας λέτε αυτά και από την άλλη δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε και μια απειλή πολέμου. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και με διαρκείς παραβιάσεις της κυριαρχίας μας που έχουν φτάσει στο σημείο να είναι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά. Του είπα ακόμα πως έχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά με αποτέλεσμα να οδηγείστε σε λογικά παράδοξα διότι από την μια διεκδικείτε το δικαίωμα να κάνετε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη για την ασφάλεια σας και την ίδια στιγμή που έχετε στρατό εκεί μας λέτε να μην έχουμε εμείς στρατό σε δικά μας εδάφη. Αυτό είναι παράλογο. Στο τέλος του είπα πως με την ρητορική των τελευταίων εβδομάδων που ακολουθεί η Τουρκία, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να ενισχύσουν την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων και τον διαβεβαίωσα πως δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ».

Προκάλεσε επεισόδιο

Εξοργισμένος με την συμπεριφορά του Χουλουσί Ακάρ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στο newsit.gr και μάλιστα αποκάλυψε ότι το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ακαρ ήταν εμφανώς στημένο, ενώ χαρακτήρισε την στάση του απρεπή.

«Σε πολυμερή συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με απρέπεια και με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο ο τούρκος Υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε ένα πολυμερές ακροατήριο μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, μετατρέποντάς το σε διμερές. Επιτέθηκε στην Ελλάδα με όλα τα επιχειρήματα που ακούμε το τελευταίο διάστημα και άρχισε να παίρνει απαντήσεις από εμάς που είμασταν εδώ με πρώτο τον κ. Λιβανό που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο οποίος του απάντησε. Η απάντηση του Λιβανού «ερέθισε» τον Ακάρ που έγινε ακόμα πιο επιθετικός και αφού πήραν τον λόγο συνάδελφοι από άλλες χώρες μετά πήρε τον λόγο ο Μανούσος Βολουδάκης και έγινε ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Έμεινε τουλάχιστον μια ώρα στο ξενοδοχείο

Και συνεχίζει: «Μετά την παρέμβαση του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διέκοψε την διαδικασία είπε ότι έχει ταξίδι και πρέπει να φύγει και καθώς διέκοψε την διαδικασία δεν πρόλαβα να κάνω την παρέμβασή μου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι ο Ακάρ έμεινε στο ξενοδοχείο τουλάχιστον 1,5 ώρα ακόμα. «Δηλαδή», μας είπε, «ήρθε και με απρέπεια δημιούργησε και προκάλεσε επεισόδιο».

Για το αν και ο ίδιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα μας είπε: «Εγώ όχι. Δεν το καταδέχομαι αυτό. Δεν είχα κάτι να του πω. Αυτά που είχα να του πω αφορούσαν την διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Ήθελα να του κάνω ερωτήσεις στο πνεύμα αυτών που έλεγε και δεν θα καταδεχόμουν αυτό ποτέ να το κάνω προφορικά και στο όρθιο. Δεν έλεγε την αλήθεια όταν είπε ότι έπρεπε να φύγει αμέσως αφού έμεινε στο ξενοδοχείο 1,5 ώρα άρα ψευδώς και προσχηματικά επικαλέστηκε το ταξίδι. Το έκανε επίτηδες».

Οι ξένοι κοιτούσαν με απορία

Ερωτηθείς για το πώς αντέδρασαν βουλευτές από άλλες χώρες μπροστά σε αυτό το θέαμα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τα έχασαν. «Κοιτούσαν με απορία γιατί αυτά δεν συνηθίζονται. Είναι και η φιλοξενούσα χώρα η Τουρκία αυτής της διοργάνωσης. Ήταν απαράδεκτο. Εγώ τόσα χρόνια είμαι μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και ποτέ δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο. Φυσικά οι Έλληνες δεν το έχουν κάνει και ποτέ υπουργός άλλης χώρας δεν έχει προκαλέσει τέτοιο επεισόδιο».

Διαβάστε επίσης Libération: Οι λόγοι που ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις στην Ελλάδα

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κας Τζάκρη έχει ως εξής:

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σήμερα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Υποεπιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που συνεδριάζει από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».

Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών. Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

Η κα Τζάκρη είπε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

»Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

»Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

»Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

»Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

»Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

»Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

»Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» είπε η κα Τζάκρη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Επόμενο άρθροΣκηνοθετικό ντεμπούτο για την Κρίστιν Σκοτ Τόμας – Ξεκινά γυρίσματα το «My Mother’s Wedding»