«Μας ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό, ως μία ανεξάρτητη επιτροπή, πριν ξεκινήσει το πρόβλημα της πανδημίας να δούμε αν η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας είναι σωστή και πως μπορούμε να την βελτιώσουμε», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Η δική μας δουλειά να πουμε αντικειμενικά, ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο πως μπορούμε να αναστρέψουμε αυτό που μας έχει συμβεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σιγά – σιγά αποκλίνουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μας αφήνουν πίσω και οι παλιές χώρες, αυτό που λέμε περιφέρεια, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Δεν είναι μόνο σε μετρήσεις που έχουν να κάνουν με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είναι το εύκολο και το προφανές ή με αυτό που κρύβεται από κάτω, την παραγωγικότητα αλλά και σε άλλα όπως πως προστατεύουμε τα αδύναμα νοικοκυριά, πόση κοινωνική συνοχή έχουμε, πως προστατεύουμε το περιβάλλον».

«Άρα, κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν είμαστε μία φτωχή, μία τριτοκοσμική οικονομία αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και προσπαθούμε αυτό να το διαβάσουμε και να πούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία με τρόπο που θα απελευθερώσουμε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις που έχει μέσα της η ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Αυτά τα οποία όταν παράγουμε στη χώρα μας πουλάμε στους καταναλωτές του εξωτερικού είναι λίγα, είναι κάτω από 40% του ΑΕΠ , συνυπολογίζοντας τα πετρελαιοειδή που για συγκυριακούς λόγους είναι υψηλά και συνυπολογίζοντας σίγουρα τον τουρισμό. Ακόμα και ο τουρισμός μας θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο αλλά δεν εξάγουμε από πρωτογενή παραγωγή ή τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα: θέμα ισοζυγίου και αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί. Και όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες όχι προς τη διεθνή αγορά αλλά στο πως θα καταφέρουν να έχουν ισοδήματα μέσα από τον ελληνικούς λαβύρινθους, γραφειοκρατίας, του διοικητικού βάρους, τότε σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, δεν είναι σύγχρονες.

Όταν όλη σου η επιχειρηματικότητα και όταν όλη σου η εργασία είναι προσανατολισμένη στο εσωτερικό της χώρας, στρεβλώνει και τον τρόπο τον οποίο βλέπουμε το κράτος».

Ενίσχυση του ρόλου του κράτους

«Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ώς ένας μηχανισμός που θα δανείζεται περισσότερο και στη συνέχεια θα διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία. Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει βασικές υποδομές, κυρίως ψηφιακές, και να υποβοηθήσει την στροφή της ελ οικονομίας σε κάτι πολύ πιο δυναμικό, αρκεί να κοιτάξουμε πρώην ανατολικές οικονομίες αλλά και την Ευρώπη.

Το κράτος θα πρέπει επίσης να ξεχωρίσει τι είναι δημόσιος τομέας. Θα πρέπει οι κανόνες διακυβέρνησης να γίνουν πολύ πιο σύγχρονοι».

Εργασία και ο ρόλος του πολίτη

«Το να δημιουργηθούν πολλές καινούργιες θέσεις εργασίας, υψηλής αξίας, όχι με τον βασικό , κατώτατο μισθό είναι η καρδιά ενός αναπτυξιακού μοντέλου όλη η έκθεση, όλη η προσπάθεια εστιάζεται γύρω από εκεί. Εκεί, έχουμε δύο ειδών υστερήσεις: το σύστημα φορολογίας και ασφάλισης που έχουμε, διαχρονικά επιβαρύνει την εργασία, υπερβολικά πολύ με αποτέλεσμα να σπρώχνει τους ανθρώπους σε τρεις μεριές. Κάποιοι να φύγουν στο εξωτερικό, πολλούς να δουλεύουν “μαύρα”.

επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σε δύο κατηγορίες πληθυσμού: Στους νέους και τις γυναίκες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τους άνδρες, που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το σύστημα τους βάζει το πολύ δύσκολο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτείνουμε, από την ανάπτυξη ενός πλήρους και καθολικά προσβάσιμου συστήματος προσχολικής αγωγής και βρεφονηπιακής φροντίδας, μέχρι το πως μπορούν να δίνονται οι άδειες, μέχρι πώς μπορούν να αμβλυνθούν οι υπόλοιπες διακρίσεις».

Συντάξεις

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα συντάξεις γιατί είναι ιδιαίτερα κομβικό για την ελληνική οικονομία, κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητο. Αυτοί οι οποίοι αναμένουν να πάρουν συντάξεις σε δύο τρεις δεκαετίες και σήμερα εργάζονται, σε αυτού του είδους το δημόσιο διάλογο φαίνεται ότι δεν εκπροσωπούνται με την ίδια δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζυγαριά συστηματικά πηγαίνει προς τη λάθος μεριά. Δηλαδή, έχουμε συντάξεις τις οποίες προσέχουμε όπως πρέπει να τις προσέχουμε αλλά δεν έχουμε τους μισθούς των νέων που τους προσέχουμε όπως θα έπρεπε.

Θα πρέπει συνολικά οι δαπάνες του δημοσίου τομέα να ανεβαίνουν με χαμηλότερο ρυθμό από την υπόλοιπη οικονομία. Θα πρέπει να μεγαλώνουν οι μισθοί πιο γρήγορα από ότι θα μεγαλώνουν οι συντάξεις. Είναι προϋπόθεση ώστε να είναι βιώσιμες οι συντάξεις μακροπρόθεσμα. Λέμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η υπόλοιπη οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα για να μπορούν και οι συντάξεις να αυξάνονται».

«Το αν θα μεγαλώνουν τα εισοδήματα στην χώρα, εξαρτώνται και από άλλα πράγματα. Έχουμε ακόμα μία συστηματική εκροή ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα μας, νέοι, παραγωγικοί και πάνε στο εξωτερικό. Από μία χώρα που έχει αρνητικό μεταναστευτικό ρεύμα θα κάνει τεράστια διαφορά στην εξίσωση των εισοδημάτων».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σκέρτσος στο podcast του ΘΕΜΑ 104,6: «Έχουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να περάσουμε την πανδημία»

Σοκ από δηλώσεις Τσόκλη για την πανδημία: «Το μωρό το θεωρούμε άξιο να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο – Θα έσωζα τον γέροντα»

Καπραβέλος: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε – Να μη γίνεται κουβέντα για άνοιγμα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρος παράταση μιας βδομάδας το lockdown – Σταδιακά το άνοιγμα (video)
Επόμενο άρθροΠαναθηναϊκός-Παναιτωλικός 0-0 (Live)