Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, 15:15

Ζήσης Ψάλλας

Όταν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα αλλά διατηρήσει τον καναπέ ή τα χαλιά, επειδή δεν σκέφτεται ότι υπάρχουν υπολείμματα καπνού, μετά από δεκαετίες καπνίσματος, αυτό το υπόλειμμα μπορεί να είναι 50 φορές υψηλότερο από ό, τι σε ένα νέο διαμέρισμα με ενεργούς καπνιστές. 

Ο Georg Matt, διευθυντής του Thirdhand Smoke Resource Center στο San Diego State University και καθηγητής ψυχολογίας, ήταν ο κύριος ερευνητής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine Reports. Το ενδιαφέρον του για τα υπολείμματα καπνού ξεκίνησε ως παζλ πριν από 20 χρόνια. Ο Matt και οι συνάδελφοί του δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί τα μικρά παιδιά έδειξαν να έχουν έκθεση σε τοξικά καπνού αφού οι γονείς τους είχαν σταματήσει να καπνίζουν. Όταν εξερεύνησαν τους λόγους, εντόπισαν το υπόλειμμα ως ένοχο. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα υπολείμματα καπνού μπορούν να βλάψουν το DNA, την καρδιαγγειακή λειτουργία και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

Για τη μελέτη αυτή, ο Matt και οι συνεργάτες του δοκίμασαν επιφάνειες σε 220 κατοικίες σε συγκροτήματα που βρίσκονται στην κοινότητα City Heights του Σαν Ντιέγκο και στις πόλεις Chula Vista, National City και El Cajon. Αυτό που βρήκαν ήταν πολύ ενοχλητικό.

Ο καπνός από τρίτο χέρι εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα σπιτιών, μη καπνιστών και καπνιστών. Το 10% των σπιτιών σε μη καπνιστές είχαν επίπεδα νικοτίνης υψηλότερα από το μέσο όρο που βρέθηκε στα σπίτια των ενεργών καπνιστών.

Ενώ υπάρχουν εσωτερικές απαγορεύσεις καπνίσματος σε πολλές ιδιοκτησίες πολλαπλών μονάδων, δεν προστατεύουν τους κατοίκους από τα τοξικά κατάλοιπα που συσσωρεύτηκαν όταν το κάπνισμα επιτρεπόταν. Για να δημιουργήσουν οικιακά περιβάλλοντα που είναι 100% απαλλαγμένα από κατάλοιπα καπνού, οι υπεύθυνοι χάραξης δημόσιας πολιτικής πρέπει να λάβουν μέτρα για να εφαρμόσουν αποτελεσματικές απαγορεύσεις καπνίσματος σε ολόκληρο το κτίριο και να αποκαταστήσουν τις μονάδες που έχουν μολυνθεί πολύ, δήλωσε ο Matt.

Όταν οι άνθρωποι μετακινούνται, οι ιδιοκτήτες μπορεί να βάψουν τους τοίχους ή να αντικαταστήσουν τα χαλιά, αλλά τα κατάλοιπα παραμένουν σε πάγκους, τοίχους και επιφάνειες ντουλαπιών.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, 15:15

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑγρίνιο: Ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι τον Σεπτέμβριο
Επόμενο άρθροΣυσσίτια για 60.000 πολίτες από το υπ. Εσωτερικών – Τ. Θεοδωρικάκος «Πρόγραμμα και για είδη διατροφής»