Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, η σημερινή προσέγγιση του κόσμου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς αναποτελεσματική – αλλά είναι και εντελώς επικίνδυνη, καθώς επικεντρώνεται μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος.

Την Κυριακή το βράδυ, το HBO πρόβαλε το τελευταίο επεισόδιο της τετραμερούς σειράς ντοκιμαντέρ “Axios on HBO”. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους του Axios Ίνα Φριντ και Έιμι Χάρντερ ότι πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως απάντηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – όταν στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα κομμάτι μιας πολύπλοκης λύσης.

Σύμφωνα με τον αφοσιωνένι πλήρως στη φιλανθρωπική δράση του ιδρύματός του επιχειρηματία,  αυτή η εστίαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι «τόσο επικίνδυνη» όσο η πεποίθηση ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής χωρίς να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και θυσίες.

 

Όπως αρμόζει για το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών, η Γκέιτς έκανε μια αναλογία με μια πίτα, ώστε να περιγράψει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε στον Axios ότι βλέπει τις παγκόσμιες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως ενα διάγραμμα πίτας. Η ανησυχία του είναι ότι πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε μια μόνο φέτα της πίτας – την ηλεκτρική ενέργεια – όταν πρέπει να κοιτάζουν την πίτα στο σύνολό της:

 

 

“Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, ΟΚ η ανανεώσιμη ενέργεια, η ηλιακή και η αιολική, έχει γίνει πολύ πιο φθηνή, δεν αρκεί αυτό; Όμως η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μόνο το ένα τέταρτο του προβληματος. Στην πραγματικότητα, πρέπει να λύσουμε ολόκληρο το 100%. Αν κάποιος δεν έχει στο μυαλό του την πλήρη εικόνα, ότι, ας πούμε, το 25% του προβλήματος είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το 24% η γεωργία, το 14% οι μεταφορές, τότε δεν μιλάμε πραγματικά για το ίδιο πρόβλημα”, δήλωσε ο Γκέιτς.

 

 

Προσέθεσε ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν πολλά περισσότερα από τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, εάν υπάρχει μία πιθανότητα να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή. “Για παράδειγμα, εάν το συνθετικό κρέας γίνει επιτυχία, αυτό θα ήταν πραγματικά μια μεγάλη υπόθεση. Αλλά αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντικαταστήσουν τον τρέχοντα στόλο οχημάτων, αυτό είναι επίσης ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος. Αλλά πρέπει να παράγουμε χάλυβα με νέους τρόπους, πρέπει να παράγουμε λίπασμα με νέους τρόπους, και να προχωρήσουμε γενικά σε πολλές αλλαγές”, κατέληξε.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαλάθης:«Να κλείσω την καριέρα μου με τον Παναθηναϊκό»
Επόμενο άρθροΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην έκθεση Grecka Panorama 2018