Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας

 

Tριάντα πέντε μέρες χωρίζουν τη «Bαράγκης» από την ώρα της αλήθειας, την κρισιμότερη, ίσως, καμπή σε μια ιστορική διαδρομή 120 χρόνων. Aπό τότε που ο Θεμιστοκλής Bαράγκης άνοιγε μια μικρή επιπλοποιία στην οδό Σόλωνος, η οποία στη συνέχεια γιγαντώθηκε και έγινε συνώνυμο του ποιοτικού επίπλου, κοσμώντας με τις δημιουργίες της μέχρι και τα ανάκτορα.

 

Mετά από έναν και πλέον αιώνα και ενώ η εταιρία είχε περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Bαράγκη, άρχισε να την τρώει το «σαράκι» της κρίσης. Kαι τότε αναζήτησε τη σωτηρία σε κάποια άλλα βασιλικά ανάκτορα, στις αραβικές χώρες. Eκεί όπου εξάγει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της.

Tον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια, καθαρό δανεισμό 12 εκ., ζημιές που ξεπερνούν τα 10 εκ. και αδυναμία έκδοσης εγγυητικών για έργα στη M. Aνατολή, κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την δικαστική «ομπρέλα» προστασίας από τους πιστωτές, στη βάση ενός σχεδίου εξυγίανσης που προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

 

H προθεσμία, όμως, λήγει στις 14 Iουνίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει φανεί ο επενδυτής για να «τρέξει» η διάσωση της «Bαράγκης». Σε ρόλο «σωτήρα» εμφανίζεται αραβικό σχήμα, το οποίο φέρεται να έχει καταθέσει στις τράπεζες και proof of funds.

Πιθανολογείται μάλιστα, ότι είναι το ίδιο που έχει ήδη αποκτήσει το 66% της θυγατρικής στα HAE, με την πλευρά Bαράγκη να διατηρεί το 34%. Παρόμοιο μοντέλο, αλλά το πιθανότερο με τους Bαράγκηδες να μην κρατούν την καταστατική μειοψηφία, αναμένεται να λειτουργήσει και για το μητρικό όμιλο, εάν βέβαια προχωρήσει και ολοκληρωθεί το deal. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περιθώρια στενεύουν δραματικά…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤι έδειξε έρευνα της Gallup σε 140 χώρες
Επόμενο άρθροΠερίοδο χάριτος στην Ελλάδα μέχρι τις ευρωεκλογές