Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες, ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τους “κανόνες του παιχνιδιού” στην έρευνα σε αγγειακές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

“Η δυνατότητα να δημιουργούμε ανθρώπινα αγγεία ως οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιόζεφ Πένινγκερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

 

“Επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να φωτίσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για διάφορες αγγειακές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και φυσικά ο διαβήτης”, πρόσθεσε.

 

Η ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Βρετανία, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δημιούργησε τα λεγόμενα «αγγειακά οργανοειδή», καλλιεργώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Τα εργαστηριακά αγγεία, που μιμούνται τη δομή και τη λειτουργία των πραγματικών ανθρωπίνων αιμοφόρων αγγείων, μεταμοσχεύτηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) και λειτούργησαν ως κανονικά όργανα με τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία τους.

 

Ο διαβήτης πλήττει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, με εκτιμώμενο αριθμό περίπου 420 εκατομμυρίων. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από την ασθένεια είναι αποτέλεσμα αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της κυκλοφορίας του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστά πολλά για τις αγγειακές αλλαγές που προκύπτουν από τον διαβήτη, ο Πένινγκερ και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο ανθρώπινο αιμοφόρο αγγείο που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο.

“Αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό στη δουλειά μας είναι ότι πετύχαμε να κάνουμε πραγματικά ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία εκτός βλαστοκυττάρων”, δήλωσε ο ερευνητής Ράινερ Γουίμερ. “Επειδή τα οργανοειδή μας μοιάζουν με τα ανθρώπινα αγγεία σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε τις αγγειακές ασθένειες άμεσα σε ανθρώπινους ιστούς”, πρόσθεσε.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός οικονομικός χώρος
Επόμενο άρθροΔεν θα λέμε σε όλα «όχι»