Ένταση και οργή από τους διαδηλωτές – Κατέρρευσαν ηλικιωμένοι- Κινδύνευσαν μικρά παιδιά- Άγνωστοι μαχαίρωσαν 11 φορές άντρα 45 ετών

 

Ένταση, οργή και εικόνες ντροπής στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Η εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, μετά τα επεισόδια που προκάλεσε μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, δημιούργησε πανικό, λιποθυμίες ηλικιωμένων και μικρών παιδιών.

 

Η χρήση των δακρυγόνων μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εκτεταμένη, τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όσο και σε άλλα σημεία, όπως στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β.Σοφίας.

 

Διαδηλωτές πανικόβλητοι έτρεχαν αριστερά και δεξιά για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

 

Εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής με ηλικιωμένους να καταρρέουν και να πέφτουν λιπόθυμοι. Ακόμη και ένα μωρό λιποθύμησε και οι διοργανωτές κάνουν έκκληση να ανοίξουν οι δρόμοι για να φθάσει ασθενοφόρο και να παραλάβει το μωρό.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί ο κόσμος να φύγει και να διαλυθεί η συγκέντρωση, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα κουκουλοφόροι βρίσκονταν στο σημείο και προκαλούσαν επεισόδια.

 

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ κλήθηκαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε 10 περιστατικά, με έναν εκ των τραυματιών να μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

 

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει ντου στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος.

 

Επεισόδια

Διαδηλωτές που αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης, ανέβηκαν στα σκαλιά της Βουλής, απωθούμενοι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Εκτόξευσαν καπνογόνα, μπογιές και μπουκάλια κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Λίγο αργότερα ωστόσο τα επεισόδια έλαβαν έκταση καθώς έξω από τη Βουλή, στις σκάλες που οδηγούν στο βασικό κτίριο, μερίδα διαδηλωτών πέταξε μπογιές στα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με χημικά κατά του συγκεντρωμένου πλήθους

 

Αρχικά, μία ομάδα διαδηλωτών θέλησαν να ανέβουν τη σκάλα, βρίσκοντας αντίσταση από μία διμοιρία των ΜΑΤ, οι οποίοι τους εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους.

 

Για λίγα λεπτά υπήρξαν συγκρούσεις, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους αστυνομικούς.

 

Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας τον λαό που είχε κατακλύσει το σημείο έξω από τη Βουλή.

 

Από την αστυνομία λένε ότι περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, καδρόνια και μάρμαρα και ότι οι αστυνομικοί που ήταν στα σκαλιά της Βουλής, ενημέρωσαν ιεραρχικά μέσω ασυρμάτου ότι δεν αντέχουν να κρατήσουν τον κόσμο. Τότε έλαβαν οδηγία από τους ανωτέρους τους, να κάνουν χρήση χημικών. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες.

 

Κινδύνεψαν παιδιά από τα χημικά

Η εκτεταμένη και δίχως όρια χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσαν ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.

 

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια άνοιξαν τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

 

Στο σημείο ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετέφερε με τα χέρια του δύο παιδιά μέσα στο Μεγάλη Βρετάνια.

 

Σκηνές πανικού

Δυστυχώς οι σκηνές πανικού στο Σύνταγμα συνεχίστηκαν καθώς η χρήση χημικών είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μωρό να λιποθυμήσει.

 

Οι διαδηλωτές έκαναν έκκληση στην αστυνομία μέσω των μεγαφώνων να ανοίξουν οι δρόμοι προκειμένου να φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο για να παραλάβει το μωρό.

 

Άγνωστοι μαχαίρωσαν 11 φορές άντρα 45 ετών

Με ένα όμως ακόμη άγριο περιστατικό σημαδεύτηκε η διαδήλωση για τη Μακεδονία. Την ώρα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, άγνωστοι μαχαίρωσαν έναν άντρα ηλικίας περίπου 45 ετών στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ο τραυματίας έχει μαχαιρωθεί στον μηρό και στους γοφούς περίπου 11 φορές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Μέχρι τώρα δεν έχει διασαφηνιστεί αν ο τραυματίας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση.

 

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο τραυματίας έφερε πάνω του την ελληνική σημαία.

 

Οι άγνωστοι που μαχαίρωσαν τον άντρα έκαψαν και τη μοτοσικλέτα του.

 

Μεγαλειώδης διαδήλωση

Λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια που έτρεψαν τις χιλιάδες κόσμου σε φυγή, η συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Μακεδονία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

 

Η συγκέντρωση των χιλιάδων πολιτών που «ψηφίζουν» ένα μεγάλο «όχι» λίγα 24ωρα πριν να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 το μεσημέρι με τον Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλει τον εθνικό ύμνο.

 

 

Αφροδίτη Μάνου: Να παραδώσουμε την πατρίδα, ακέραια όπως την παραλάβαμε

«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από την εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος η γνωστή ερμηνεύτρια, Αφροδίτη Μάνου.

 

Ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ. «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο ψέμα», όπως είπε.

 

«Ελάτε σήμερα να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο Έλληνα, για να προστατέψουμε το μέλλον της Ελλάδας. Να παραδώσουμε την πατρίδα μας, ακέραια, όπως μας την παρέδωσαν.

 

Οι άνθρωποι και οι ιδέες έρχονται και φεύγουν, οι απόψεις αλλάζουν και οι βεβαιότητες διαψεύδονται, εκείνο που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι οι μεγάλες μας αξίες, η γλώσσα, η πατρίδα και η Δημοκρατία, που θα πει η ταυτότητα μας.

 

Αυτή την ταυτότητα έρχεται να μας κλέψει, αυτή η ύπουλη και μακιαβελική συμφωνία των Πρεσπών που έχει αναστατώσει τη ζωή μας», ανέφερε η Αφροδίτη Μάνου.

 

Δήμαρχος Δοξάτου: Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες

«Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες», είπε από την εξέδρα του Συντάγματος ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας, Δημήτρης Δαλακάκης.

 

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να παραιτηθεί για να γράψει ιστορία.

 

Στη συνέχεια στο βήμα ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές ανάμεσα στους οποίους και οι μοναχοί εκπρόσωποι του Αγίου Όρους.

 

Κρις Σπύρου: Κύριε Ζάεφ αν θέλετε τη Μακεδονία μας, Μολών Λαβέ

Υπό τους ήχους του συνθήματος «αυτή η συμφωνία είναι προδοσία» ανέβηκε στο βήμα του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των ομιλητών.

 

«Αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες» ανέφερε προς το πλήθος ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε: «Υπήρξε και υπάρχει μόνο η Ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες».

 

«Μακεδόνες είστε το πιο ένδοξο και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού έθνους» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με ονομασία που περιέχει ελληνική λέξη Μακεδονία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κράτος μαϊμού, με μαϊμού πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και με μαϊμού Σύνταγμα».

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Σκόπια, ο κ. Σπύρου είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ένα και μόνο σκοπό έχει. Να αναγνωρίσει το κρατικό μόρφωμα της Δημοκρατίας των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος και να δώσει στους κατοίκους του μακεδονική εθνική ταυτότητα. Αν ο Μάθιου Νιμιτς φέρει την πρόταση αυτή στα Ηνωμένα Έθνη υπόσχομαι ότι θα οργανώσουμε πολιτική αντίσταση και θα θάψουμε την επιθυμία τους να ονομάσουν τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία».

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ βροντοφώναξε: «Η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται. Κύριε Ζάεφ ένα σας λέμε. Θέλετε τη Μακεδονία μας; Μολών Λαβέ».

Με τα πόδια οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση

Οι διαδηλωτές έφτασαν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί, καθώς η Αστυνομία έκλεισε όλους τους κεντρικούς δρόμους ενώ πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα έχουν φτάσει στην Αθήνα από το πρωί. Κόσμος περπάτησε ακόμα και από το ύψος του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει και όλοι ήθελαν να φτάσουν όσο πιο κοντά στο συλλαλητήριο.

 

Λίγο μετά τις 12 έφτασε στο Σύνταγμα και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του αδικοχαμένου ομογενή από την αλβανική αστυνομία. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε διαθέσει έναν ολόκληρο μισθό του για να ράψει τη σημαία αυτή προκειμένου να έρθει στο περσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Μαζί με τους συντρόφους του, η αδερφή του κρατούσε συγκινημένη την σημαία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧειρότερη υγεία και περισσότερο στρες για όσους ζουν σε ενοίκιο
Επόμενο άρθροΑλέξη δεν μπορώ να αναπνεύσω, πες τους να σταματήσουν