Για ένα συντεχνιακό λαϊκισμό ο οποίος απαγορεύει τις απολύσεις από το Δημόσιο, κάνει λόγο ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο πρώην υπουργός σε συνέντευξη του στη Huffington Post αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι υπάλληλοι μπορεί να έχουν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου, δημοσίου δικαίου, αλλά υπάρχει και ένα αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο το οποίο δεν εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός συντεχνιακού λαϊκισμού. Και έτσι δεν απολύονται”. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει μονιμότητα στο Δημόσιο, ει μη μόνον μονιμότητα της δημόσιας διοίκησης.

 

Πρότεινε μάλιστα την κατάργηση και πλήθους υπουργείων, ζητώντας να καταργηθούν όλα τα σημερινά υπουργεία, πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και στη θέση τους να δημιουργηθούν νέα υπουργεία, που θα έχουν μόνο την ευθύνη χάραξης πολιτικών και ελέγχου.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε ζητώντας να καταργηθούν -πλην ενστόλων, δικαστικών και διπλωματών- οι συμβάσεις δημοσίου δικαίου των κρατικών υπαλλήλων. Αντ’ αυτών, προτείνει την καθιέρωση συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετά από μία πενταετία και ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση, θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου επίσης ιδιωτικού δικαίου.

 

Επίσης, προτείνει την καθιέρωση αυστηρών συστημάτων αξιολόγησης, εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

 

“Το δίλημμα ‘κατάργηση ή όχι της μονιμότητας’ είναι ψευδές δίλημμα. Τίθεται κυρίως από εκείνους οι οποίοι θέλουν να βασιλεύει η σημερινή αδράνεια της Δημόσιας Διοίκησης και να διατηρούν τα προνόμια και τα συμφέροντά τους”, είπε.

 

Τέλος, στέκεται απέναντι στη λογική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας “ανέφικτο” αυτό που υπόσχεται – για προσλήψεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων – και τονίζει ότι δεν έκλεισε ο κύκλος της κρίσης “διότι δεν προέκυψε από την κρίση κανένα ‘Μέγα Δίδαγμα’ για την κοινωνία και τους ταγούς της”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝέες προκλήσεις στη νεκρή ζώνη δυτικά της Λευκωσίας
Επόμενο άρθροΟκτώ προσαγωγές για τα επεισόδια στην Λεωφ. Αλεξάνδρας