Η εξαιρετική γραφιστική/σχεδιαστική δουλειά των εφημερίδων “Έθνος” και Φιλελεύθερος οδήγησε σε σημαντικές διακρίσεις σταEuropean Newspaper Awards, έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό που αναγνωρίζει το πιο δημιουργικό και πρωτοποριακό σχεδιαστικό έργο σε εφημερίδες και σε ιστοσελίδες.

 

Η εφημερίδα “Έθνος” έλαβε έξι συνολικά βραβεία. Τα τέσσερα αριστεία για το “Έθνος” είναι για την κατηγορία Infographics και τα υπόλοιπα 2 για τον σχεδιασμό της πρώτης σελίδας. Τα 4 Infographics αναλυτικά είναι: 1) Bitcoin, 2) Αθλητικό για το ντέρμπυ Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, 3) Οικονομικό από το ένθετο “Ημερησία” για το επιχειρείν και 4) ένα εμβληματικό δισέλιδο για την ιστορία των ΟΣΚΑΡ σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας.

 

Καθόλου τυχαία, το τμήμα των infographics του “Έθνους” (Πάνος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κατσιγιάννη) θεωρείται η ελληνική “dream team των γραφημάτων”, καθώς έχει αποσπάσει τα περισσότερα βραβεία στην κατηγορία του συγκεκριμένου θεσμού κατέχοντας την πρώτη θέση. Μάλιστα ο εμπνευστής και διοργανωτής του θεσμού των European Newspaper Awards σε ένα κείμενο του στην ετήσια έκδοση για τον αυστριακό Τύπο αναφέρει πως η Πορτογαλία με την εφημερίδα Expresso και η Ελλάδα με το “Έθνος” είναι οι 2 χώρες που χρησιμοποιούν με πειθαρχεία Infographics σε σαλόνια των εφημερίδων τους.

 

Όσον αφορά τα 2 αριστεία για τις πρώτες σελίδες του “Έθνους” που ξεχώρισαν οι Αυστριακοί, το πρώτο είναι μια ολοσέλιδη φωτογραφία από τις φωτιές του καλοκαιριού στην Αττική και το δεύτερο μια εικονογράφηση για τα κρούσματα του ιου του Δυτικού Νείλου.  Σημειώνεται ότι την πρώτη σελίδα επιμελείται ο αρχισυντάκτης της έκδοσης Σπύρος Αλεξίου, πειραματιζόμενος τον τελευταίο καιρό σε μια διαφορετική προσέγγιση της πρώτης σελίδας, η οποία βραβεύεται σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

 

Έξι ήταν συνολικά και τα βραβεία που απέσπασε ο «Φιλελεύθερος» στον διαγωνισμό. Το ένα βραβείο αφορά την κατηγορία εξωφύλλου βασικού θέματος (Cover και Cover Stories) για τις ευρωπαϊκές εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας. Τρία βραβεία αφορούν την κατηγορία νέων σελίδων, και ειδικότερα στην υποκατηγορία FIFA World Cup Russia. Ένα βραβείο αφορά την κατηγορία της οπτικοποιημένης εξιστόρησης (Visual Storytelling), με τη σελίδα ΑΓ(Ρ)ΙΟΓΡΑΦΙΕΣ την οποία επιμελείται ο Νίκος Ζαχαριάδης. Τέλος, ένα βραβείο στην κατηγορία νέων σελίδων και ειδικότερα για την υποκατηγορία «φυσικές καταστροφές».

 

Στον 20ο διαγωνισμό European Newspaper Awards συμμετείχαν 182 εφημερίδες από 25 χώρες της Ευρώπης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Άνοιξη του 2019 στο δημαρχείο της Βιέννης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ
Επόμενο άρθροΑπό τις 10/12 δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας