Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας διαμαρτύρεται ότι ο αγροτικός κόσμος έρχεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος με δυσμενή καιρικά φαινόμενα στα χωριά του νομού. Η έντονη χαλαζόπτωση της 6ης Ιουνίου που έπληξε τη βορειοδυτική Μαγνησία προξένησε μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές βερίκοκων, ροδάκινων, κερασιών, αμυγδάλων, σιτηρών, κριθαριών, καλαμποκιού, βαμβακιού κ.α..

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς για πολλές απ’ τις παραπάνω παραγωγές είναι περίοδος συγκομιδής και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως λένε, έρχεται άλλο ένα βάρος να προστεθεί στις πλάτες των αγροτών κάνοντας τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά δυσοίωνες.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να ενημερωθούν για τις ζημιές. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αγρότες στην περιοχή του Περίβλεπτου και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με έμφαση στην έλλειψη αντιχαλαζικής θωράκισης και προστασίας που έρχεται σε αντίθεση με την συχνότητα του φαινομένου αυτού στο νομό Μαγνησίας. Έλλειψη για την οποία ευθύνονται κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διεκδικεί:
• Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
• Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
• Άμεση πληρωμή των οφειλόμενων αποζημιώσεων από τις περσινές καταστροφές στις καλλιέργειες των μήλων.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με το χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις καλλιέργειές μας», τονίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση για τις εκλογές και τη συγκρότηση του Διοικητικού του Συμβουλίου
Επόμενο άρθροΘερινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας