Σε υψόμετρο 650 μέτρων πάνω στα Πομακοχώρια της Ορεινής Ροδόπης, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι κάτοικοι του οικισμού της Χλόης αποφάσισαν να επενδύσουν στην καλλιέργεια Τριαντάφυλλων, ως μια εναλλακτική καλλιέργεια και πηγή εσόδων από τον Πρωτογενή Τομέα.


Νέοι άνθρωποι με θετικό προβληματισμό για το μέλλον, από το 2012 ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό Τριαντάφυλλα Ροδόπης και εδώ και τρία χρόνια παράγουν αιθέριο έλαιο, το οποίο φεύγει όλο στο εξωτερικό και κυρίως προς την Βουλγαρία, όπως μας δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χασάν Μπεκήρ Ουστά.

Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός αριθμεί 28 μέλη, όλοι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι καλλιεργούν με φροντίδα και Αγάπη 150 στρέμματα με Τριαντάφυλλα και με αυτοσχέδια έργα αρκετές φορές σε ότι αφορά το πότισμα.


Ειδικά ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μεχμέτ Μολλά, κατασκεύασε μια ιδιότυπη λίμνη, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής και τα ρέματα και με ένα δίκτυο από λάστιχα 5 χλμ, φτάνουν στις καλλιεργημένες εκτάσεις με τα τριαντάφυλλα-σ.σ. όλες με καλό προσανατολισμό προς την Ανατολή και σε πλαγιά για να ‘αερίζεται’ το φυτό-, όπου χρησιμοποιείται η στάγδην άρδευση!

Στόχος του Συνεταιρισμού η κατασκευή μέσα από το πρόγραμμα του Λίντερ ενός αποστακτηρίου, που θα τους δίνει τη δυνατότητα οι ίδιοι να παράγουν το αιθέριο έλαιο, αποφεύγοντας τα μεταφορικά κόστη για την μεταφορά των ανθών στη Βουλγαρία για την απόσταξη, να το επεξεργάζονται, αλλά και να το μεταποιούν και σε άλλα προϊόντα όπως τα καλλυντικά με βάση τα παράγωγα από τα τριαντάφυλλα.
Ο κύκλος των εργασιών των Τριαντάφυλλων σε ότι αφορά τη συγκομιδή κρατά το πολύ ένα μήνα και γίνεται συγκεκριμένες ώρες, δηλαδή από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 11 το πρωΐ, γιατί τότε τα αιθέρια έλαια του τριαντάφυλλου βρίσκονται στο άνθος και αργότερα κατεβαίνουν στο μίσχο προς τα κάτω
Ο Συνεταιρισμός έχει εντάξει στον σχεδιασμό του και την καλλιέργεια και άλλων Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, όπως Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Τσάι του Βουνού, τα οποία κάλλιστα μπορούν να καλλιεργηθούν και να ενισχύσουν το εισόδημα των κατοίκων, μια και στην Ορεινή Ροδόπη, το υψόμετρο, το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες ενδείκνυνται για αυτές τις καλλιέργειες, δίνοντας προοπτική για τον τόπο και τους νέους.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜέχρι το Σάββατο ανακοινώνεται το 6ο όνομα για το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου
Επόμενο άρθροΠροφεστιβαλική εκδήλωση Αντιρατσιστικού φεστιβάλ Χανίων