Σε δέκα χρόνια το 55,5% θα είναι πάνω από 40 ετών σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

 

Την ισχυρή δύναμη της ελληνικής ακτοπλοΐας που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την δυναμική της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αξιολόγησε με έρευνά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

 

Σύμφωνα με την έρευνα η ελληνική ακτοπλοΐα διαθέτει τον ποιοτικότερο στόλο της Ευρώπης και διεκπεραιώνει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μεταφορικό έργο το οποίο το 2017 ξεπέρασε τους 17.500.000 επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατ. το 2018, η ανανέωσή του είναι μία διαρκής ανάγκη.

 

Ωστόσο η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι περισσότερο απαραίτητη και αναπόφευκτη την επόμενη δεκαετία. Σήμερα στις ακτοπλοϊκές γραμμές πλην πορθμείων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο είναι δρομολογημένα 74 πλοία εκ των οποίων 53 συμβατικά και 21 ταχύπλοα.

 

Από τα 74 πλοία τα 10 ή το 13,5% είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

 

Όπως αναφέρει η έρευνα, την οποία παρουσιάζει δημοσίευμα του newmoney.gr στο τέλος της επόμενης δεκαετίας τα 41 πλοία ή το 55,5% θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών με αποτέλεσμα τα αμέσως επόμενα χρόνια να είναι σταδιακά αναγκαία η αντικατάστασή τους..

 

Ο ρόλος της Ακτοπλοΐας

* Η Ακτοπλοΐα μέσω των αμέσων και εμμέσων επιδράσεων συμμετέχει στο ΑΕΠ της Χώρας με 12,9 δις ή 7,3% επίσης στην απασχόληση με 350.000 θέσεις εργασίας, το 50% της απασχόλησης στα νησιά

 

* Το μεταφορικό έργο των Ακτοπλοϊκών πλοίων τα οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ αποτελεί το 17,5% της συνολικής Ευρωπαϊκής κίνησης.

 

* Το 65%-70% του εισερχόμενου τουρισμού έχει προορισμό τα νησιά μας. Ακόμα και η σημαντική τουριστική αύξηση της Αθήνας δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η δυνατότητα μονοήμερων ή ολιγοήμερων επισκέψεων στα νησιά.

 

* Το 65% του μεταφορικού έργου δηλαδή 11 εκ. επιβάτες (μετάβαση + επιστροφή) αφορά τον τουρισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας επισκέπτονται τα νησιά μας με Ακτοπλοϊκά πλοία 2 εκ. αλλοδαποί και σχεδόν 4 εκ. Έλληνες τουρίστες.

 

* Η επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους επιτυγχάνεται μόνο δια θαλάσσης όπως επίσης και η εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας.

 

* Από τα 95 συνολικά νησιά τα οποία εξυπηρετούνται, τα 69 εξυπηρετούνται μόνο Ακτοπλοϊκά.

 

* Περισσότερο από το 85% των εμπορευματικών μεταφορών υποστηρίζεται από την Ακτοπλοΐα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την τροφοδοσία των νησιών με τρόφιμα, μπορούμε να πούμε ότι η Ακτοπλοΐα έχει σχεδόν την αποκλειστικότητα, συνεπώς υποστηρίζει το σύνολο των τουριστών ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούν πλοία ή αεροπλάνα για τις μετακινήσεις τους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛηστεία σε σούπερ μάρκετ στο Κερατσίνι
Επόμενο άρθροΣτη Μύκονο ο Κ. Καραμανλής