Ο ιδιωτικός διαστημικός τουρισμός ετοιμάζεται για “εκτόξευση” στη Ρωσία με τον σχεδιασμό να προβλέπει την αποστολή τουριστών σε τροχιά γύρω από τη Γη εντός διαστημόπλοιων ικανών να εκτοξεύονται από τα συνηθισμένα αεροδρόμια.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστής της NPO Aviation and Space Technologies Αλεξάντερ Μπεγκάκ, οι πρώτες πτήσεις μπορεί να αρχίσουν σε πέντε χρόνια και θα κοστίζουν τη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 200.000-300.000 δολαρίων ανά άτομο. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, πολλές ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται επί του παρόντος πάνω στην κατασκευή του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους με τ’ όνομα Selena Space Yacht. Τα έργα διεξάγονται με την υποστήριξη των ομάδων εργασίας AeroNet και SpaceNet της Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας (NTI).

 

“Έχουμε την ευκαιρία να προσγειωθούμε σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, το σκάφος προσγειώνεται σαν αεροπλάνο … Τώρα υπολογίζουμε τον καλύτερο χρόνο για διαστημικό ταξίδι, μια άνετη διαδρομή πτήσης, επειδή η εμπειρία δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι σε κατάσταση μηδενικής βαρύτητας για διάστημα πάνω από 10 λεπτά”, δήλωσε ο Begak, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Εξήγησε ότι θα κατασκευαστούν τρία “διαστημικά γιοτ”, με έξι θέσεις επιβατών και ένα πιλότο το καθένα. Παρόλο που το διαστημικό σκάφος θα είναι μη επανδρωμένο, ένας πιλότος θα είναι παρών για την διευκόλυνση των επιβατών, επεξήγησε. Το σκάφος θα εισέλθει στο διάστημα με μέγιστη ταχύτητα 4.320 χλμ/ώρα σε ύψος 120-140 χιλιομέτρων.

 

Οι ιδιωτικές εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το συντονισμό του προγράμματος κατασκευής ενός λειτουργικού διαστημικού στόλου ελπίζουν έτσι να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό μερίδιο από τη διαρκώς αυξανόμενη αγορά του διαστημικού τουρισμού, καθώς η κούρσα για την αποστολή των πρώτων τουριστών στο διάστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πριν από μερικές εβδομάδες η Virgin Galactic ανακοίνωσε ότι το δικό της διαστημόπλοιο έχει εισέλθει στο επόμενο στάδιο δοκιμών για να προετοιμαστεί για την παρθενική του πτήση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈβγαλε 120 εκατ. δολ. σε μια μέρα από τη βουτιά της τουρκικής λίρας
Επόμενο άρθρο“Stop στις εξορύξεις” ζητούν 4 γραφεία WWF από Τσίπρα