Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:07

Πρώιμο αλτσχάιμερ έχει ως φαίνεται προσβάλει τον καλύτερο ποινικολόγο της Ελλάδας, κατά δική του δήλωση, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σήμερα κατέθετε στη δίκη για τα στημένα του ποδοσφαίρου. Επιχειρώντας μία στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες καταθέσεις του για την υπόθεση των στημένων, ο Αλέξης Κούγιας ισχυρίστηκε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, δεν είχε καμία εμπλοκή ή ανάμειξη σε αυτό το σκάνδαλο.

Ο Αλέξης Κούγιας ξέχασε την κατάθεση του το 2017 όταν είχε καταγγείλει τη συμμορία που έστηνε αγώνες και είχε αναφερθεί προσωπικά και ονομαστικά στους πρωταγωνιστές. Για του λόγου το αληθές δείτε το σχετικό δημοσίευμα της 1ης Μαρτίου 2017.

Έναν χρόνο μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2018, ο ίδιος ο Αλέξης Κούγιας με δήλωσή του αναιρεί όσα είχε δηλώσει προηγουμένως και ομολογεί δήθεν πως δεν είχε πει την αλήθεια. Όλα αυτά καταδεικνύουν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτή τη βρόμικη υπόθεση των στημένων του ποδοσφαίρου.

Ακόμα και η πρόεδρος του δικαστηρίου στο Εφετείο εξανέστη το πρωί της Τετάρτης με τον ποινικολόγο και ανέκραξε πως τέτοια πράγματα δεν τα έχει συναντήσει και δεν τα έχει ακούσει ποτέ. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως ένα σύστημα με πλοκάμια στην πολιτική, το επιχειρείν και το ποδόσφαιρο και προφανώς και στο νομικό γίγνεσθαι της χώρας επιχειρεί να κουκουλώσει την ιστορία των στημένων στην οποία, γιατί το ξεχνάμε συχνά, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, εφοπλιστής και εκδότης, Βαγγέλης Μαρινάκης, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος.

Στην κατάθεσή του ο Αλέξης Κούγιας άφησε αιχμές κατά εισαγγελέων και ποδοσφαιρικών παραγόντων κατονομάζοντάς τους, αλλά δεν είπε οτιδήποτε επιβαρυντικό για βασικούς κατηγορουμένους.

Ξεκίνησε την κατάθεσή του στο δικαστήριο με την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν και μετά το 1996.

Ανέφερε σχετικά: «Μέχρι το 1996 η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν απόρροια του ποιου κόμματος ήταν στην κυβέρνηση. Οι εκλογές της ΕΠΟ ποτέ δεν ήταν καθαρές, ελέγχοντας τη διοίκηση της ΕΠΟ, ελέγχεις και τη διαιτησία. Από το 1996 εμφανίστηκε ένα πρόσωπο, ο Θωμάς Μητρόπουλος. Αυτή η υπόθεση και το Koriopolis είναι δημιούργημα του Νίκου Πατέρα».

Στο σημείο εκείνο, προσπάθησε να του κάνει ερώτηση η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά, για να πει ο Αλέξης Κούγιας: «Αν θέλετε να προστατέψετε κάποιον, να μου το πείτε. Πρέπει να ακουστούν αλήθειες, σας το λέω ευθέως. Αν θέλετε να προστατέψετε κάποιον, να μου το πείτε».

Εισαγγελέας: Αντιλαμβάνεστε αυτό που λέτε;

Κούγιας: Ναι, το αντιλαμβάνομαι, Αφήστε με να πω αυτά που θέλω. Δεν θέλω υποδείξεις από εσάς. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη. Αν θέλετε να προστατέψετε κάποια πρόσωπα, να μου το πείτε. Κάποιοι δεν ήξεραν τίποτα. Επειδή έχω ζήσει τη διαδικασία στο Κοριόπολις. Κάποιοι αθωώθηκαν και έγιναν δήμαρχοι Βόλου. Ο ένας έγινε γενικός γραμματέας στον Σαμαρά. Είναι κεντρικά πρόσωπα. Και εσείς και εγώ, κυρία πρόεδρε, έχουμε χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Υπάρχουν κάποιοι κατηγορούμενοι…

Κούγιας: Πρέπει να καταλάβετε πως έγιναν κατηγορούμενοι. Ο ανακριτής Ανδρεάδης ήταν προκατειλημμένος, Υπάρχει ένα πρόσωπο, ο Πατέρας. Τον έδιωξαν κλοτσηδόν γιατί έκανε κακή διαχείριση.  Ο Πατέρας ήταν φίλος από μικρός με τον Μαρινάκη και, για να τους εκδικηθεί που τον έδιωξαν, άρχισε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. 

»Από φθόνο αποφάσισε να κάνει αυτό που έκανε έχοντας προσωπική σχέση με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο (σ.σ. Τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών όπως ανέφερε ο μάρτυρας).

»Με κάλεσε και μου έδωσε δύο κασέτες, με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί. Εγώ τις έδωσα στην Εισαγγελέα.

»Ο Θωμάς Μητρόπουλος μαζί με έναν Γιάννη Παπαδόπουλο, που τώρα είναι στα γραφεία του Μελισσανίδη, παίρνει ένα πούλμαν, μπράβους και λεφτά και πηγαίνει και εξαγοράζει εκλογές των Ενώσεων με σκοπό να συνεχίσει ότι είχε γίνει το 1996. […] Είχαμε αποφασίσει μαζί με Πατέρα, Αλαφούζο, Θωμαΐδη, Τριανταφυλλόπουλο, τους οποίους είχε υποχείριά του, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Θέλαμε να αποκαλύψουμε αλήθειες, οι οποίες όμως δεν ήταν η απόλυτη αλήθεια.

»Εκείνη την περίοδο στόχος του Αλαφούζου ήταν ο Μαρινάκης. Με πήρε τηλέφωνο ο Πατέρας και μου είπε: “Έλα να δεις ποιοι σε στήνουν”. Από τις κασέτες κατάλαβα ότι είχα στα χέρια μου, το σύστημα. Πήγα στη Ράικου (σ.σ. πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς). Φαίνονταν ότι Μπέος και Τσακογιάννης μπορούσαν να βάζουν όποιον διαιτητή ήθελαν. 

»Στην πρώτη κατάθεση μου στον Κορέα, είπα αυτά που είχα ζήσει. Δεν έχω κάτι που να ξέρω για τον Κουρίδη. 

»Αυτή η παράγκα-εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε από το 1996. Ήταν ο Παπανικολάου και ο Υφαντής που ουσιαστικά διοικούσαν την ΕΠΟ. Είπα ότι, αφού παρέμειναν από το 1996, ήταν η διοικητική ομάδα. Ο Χατζηαποστόλου μαζί με τον Σάββα με κάλεσαν σε ραντεβού και μου είπαν ότι ο Παπανικολάου, ο Υφαντής και ο Σταθόπουλος ήταν η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ. Οι πρόεδροι των ΕΠΣ ενδιαφέρονται να προωθήσουν τους διαιτητές.

Πρόεδρος: Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό.

Κούγιας: Να προωθήσουν τους διαιτητές και να τους ελέγχουν. 

»Θωμάς Μητρόπουλος και οι συνεργάτες τους ακόμη βρίσκονται στο παρασκήνιο. Από το 2003 και μετά έχω πληρώσει 800.000 ευρώ σε πρόστιμα για κρίσεις μου για τους διαιτητές. Τα λάθη των διαιτητών θεωρούσα ότι ήταν σκόπιμα, κρίση μου ήταν αυτό. Είπα ότι αυτοί επειδή είναι τόσα χρόνια στην ΕΠΟ, κατά την κρίση μου, είναι η ηγετική ομάδα.

«Αυτό το οικοδόμημα υπάρχει και σήμερα. Ο Θωμάς Μητρόπουλος και οι συνεργάτες του» συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας.

Σε κάποιο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου Ασπασία Τσαμαδιά αναγκάστηκε να διακόψει τη δίκη, όταν ο Αλέξης Κούγιας άρχισε να συνομιλεί με συνηγόρους και κατηγορούμενους ως προς το πρόσωπο ενός διαιτητή αγώνα.

«Η δίκη διακόπτεται προσωρινά. Τα έχω δει όλα. Οι συνήγοροι να προσπαθήσουν να πείσουν τους μάρτυρες και οι μάρτυρες τους κατηγορούμενους».

Μετά τη διακοπή ο Αλέξης Κούγιας εκλήθη από την πρόεδρο να αναφερθεί αν έχει κάποιο στοιχείο για κατηγορούμενους και τα στημένα ματς, για να πάρει αρνητική απάντηση από τον μάρτυρα.

«Δεν ήμουν μπροστά, ούτε γνωρίζω από τρίτο πρόσωπο αν η συμπεριφορά των διαιτητών ήταν αποτελέσματα της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων» κατέθεσε.

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Κούγιας από την πρόεδρο του δικαστηρίου ως προς την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη με βάση τα όσα είχε καταθέσει ο μάρτυρας κατά το παρελθόν.

«Όλη τη γνώση μού την έδωσε ο Πατέρας. Ο στόχος ήταν τότε ο Μαρινάκης. Ήταν σχέδιο».

Ως προς την προσωπική του γνωριμία με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού ανέφερε:

«Με τον Μαρινάκη γνωρίστηκα με την μεταγραφή του Πλέγα και τώρα έχουμε εξαιρετική σχέση. Δεν θα τον έδινα στον Ολυμπιακό λόγω της αντιπάθειας που είχα τότε. Στόχος τότε ήταν ο Μαρινάκης. Ο Μαρινάκης ανέλαβε το 2010. Από το 1996 μέχρι τότε ήταν τα ίδια πρόσωπα. Ο Μαρινάκης ήταν στοχοποιημένος. 

»Κάθε εβδομάδα ο Λαΐνης (σ.σ. αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας) μου ασκεί δίωξη και βρέθηκα κατηγορούμενος για κακούργημα και παραλίγο να χάσω τη δουλειά μου. 

»Στόχος ήταν ο Μαρινάκης τότε. Το μίσος του Μαρινάκη σε μένα και μένα για τον Μαρινάκη ήταν γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Εμένα στόχος μου δεν ήταν ο Μαρινάκης, ο Τσακογιάννης με τον Μπέο ήταν. Αν δείτε μια συνομιλία που είχε με τον Καραπαπά με μένα, θα δείτε επίθετα σκληρών χαρακτηρισμών».

Για να συμπληρώσει αναφερόμενος στα δυο πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενοι, καθώς έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες στο προηγούμενο δικαστήριο του Κοριόπολις:

«Ο Μπέος και ο Τσακογιάννης είναι οι πραγματικοί εγκληματίες».

Για τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη του Ατρόμητου Γιώργο Σπανό (σ.σ. που κατηγορείται για παρέμβαση στον προπονητή της ομάδας για να χάσει σε αγώνα με τον Ολυμπιακό), ο κ. Κούγιας τον χαρακτήρισε ως καλό ποδοσφαιρικό παράγοντα με εξαιρετική ομάδα. Και συμπλήρωσε: «Έχει έναν εγωισμό να κερδίζει η ομάδα του. Δεν μπορεί να επηρέασε αρνητικά ποδοσφαιριστές για να χάσει η ομάδα του».

«Το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία» κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ αναφέρθηκε και στον προηγούμενο μάρτυρα, τον βετεράνο διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα (σ.σ. ο οποίος είχε καταγγείλει παρέμβαση υπέρ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Ξάνθη) χαρακτηρίζοντάς τον ως «κακό διαιτητή».

Για να συμπληρώσει: «Με ένα κάψιμο φούρνου έγινε βουλευτής».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου με την εξέταση του Αλέξη Κούγια από τον Εισαγγελέα της Έδρας και τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠιθανός ο εκτροχιασμός της «εύθραυστης» ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, λέει το ΔΝΤ
Επόμενο άρθροΗ 40χρονη σύντροφός του τον χώρισε επειδή είναι «ηλικιωμένος και τσιγγούνης»