Θετικό κρίνει η κυβέρνηση το γεγονός ότι πολλές χώρες κάλεσαν Τουρκία να μην προχωρήσει σε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Η υπόθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, που αναγνωρίζει τον οικουμενικό συμβολισμό του μνημείου. Με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη συναντάται στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, ενώ στις διεθνείς αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται οι νέες ανακοινώσεις από το Παρίσι και τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε η Αγία Σοφία να παραμείνει «ανοιχτή για όλους», καθώς όπως σημειώνει ο ναός είναι σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει «μια ισορροπημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της ότι ο ναός είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλη την ανθρωπότητα», καθώς η Ουνέσκο τον έχει εντάξει στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ζήτησε ήδη την διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, με επιχείρημα ότι η αλλαγή του καθεστώτος «μειώνει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου».

Ορίζοντας 15 ημερών από το τουρκικό ΣτΕ

Μέχρι την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Τ. Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου ζήτησε αναμονή το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για να καθαρογραφεί η απόφασή του, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς του μνημείου μπορεί να αλλάξει μόνο με προεδρικό διάταγμα, μεταθέτοντας την ευθύνη στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιοκτησία της Τουρκίας χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χ. Ακσόι, την Αγία Σοφία, στον απόηχο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Επικρατείας της Άγκυρας.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Βερολίνο, από όπου αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Άγκυρα από τις εξελίξεις».

Η απάντηση που έλαβε από τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας ήταν ότι για ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στα ανοικτά της Κρήτης, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα εντός της ΕΕ δεν θα είναι ιδιαίτερα διατεθειμένες για εμβάθυνση του διαλόγου με την Τουρκία.

Πηγή:ΕΡΤ
Άγκυρα- Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτους ομίλους ΑΕΚ και Περιστέρι, στα προκριματικά ο Ηρακλής
Επόμενο άρθροΠοιος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα συνεργαστεί με μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό;