Όπως φανερώνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη Wellcome Global Monitor, τη διεθνή έρευνα του βρετανικού βιοϊατρικού ερευνητικού οργανισμού Wellcome, οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, σε ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό της  εμπιστοσύνης παγκοσμίως κατά μέσο όρο (79%).

Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 140.000 ανθρώπων άνω των 15 ετών σε 140 χώρες του κόσμου, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών εμπιστεύονται λιγότερο τα εμβόλια από ό,τι οι κάτοικοι των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών. Έτσι, ενώ ο πληθυσμός στο Μπαγκλαντές θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια σε ποσοστό 97% και στην Ανατολική Αφρική σε ποσοστό 92%, στη Δυτική Ευρώπη μόνο το 59% συμφωνεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη η εμπιστοσύνη φτάνει ακόμα χαμηλότερο ποσοστό, στο 50%.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας συγκεκριμένα (στην Ελλάδα συμμετείχαν στην έρευνα 1.000 άτομα)  οι γυναίκες φάνηκε ότι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια (81%) έναντι των ανδρών (76%). Οι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο καχύποπτοι (ποσοστό εμπιστοσύνης 48% στους ανθρώπους άνω των 50 ετών) σε σχέση με τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας (εμπιστοσύνη 79% στις ηλικίες 30-49 ετών και 76% στις ηλικίες 15-29 ετών).

Από την ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ακόμα ότι μόνο το 10% των Ελλήνων έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη γενικά. Και εδώ οι άνω των 50 ετών έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη (7%) έναντι των πιο νέων (εμπιστοσύνη 11% μεταξύ των ατόμων 30-49 ετών και 13% στις ηλικίες 15-29 ετών). Από την άλλη όμως, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) εκτιμούν ότι η επιστήμη ωφελεί τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Ακόμη, δύο στους τρεις Έλληνες (66%) δήλωσαν ότι η επιστήμη διαφωνεί με την θρησκεία τους, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29%) ανέφερε ότι επιλέγει τη θρησκεία, όταν αυτή διαφωνεί με την επιστήμη. Την επιλογή της θρησκείας έναντι της επιστήμης κάνουν περισσότερο οι γυναίκες στην Ελλάδα (32%) από ό,τι οι άνδρες (25%) και οι άνω των 50 ετών (41%) σε σχέση με τους νεότερους (22% και 15% στις ηλικιακές ομάδες 30-49 και 15-29 ετών αντίστοιχα). Δύο στους τρεις Έλληνες (67%) ανέφεραν ότι έμαθαν για την επιστήμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα στοιχεία που αφορούν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους εμβολιασμούς αλλά και στην επιστήμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ως εξής:

Το 79% των ανθρώπων παγκοσμίως θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια και το 84% τα θεωρεί αποτελεσματικά, ενώ περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. Αναλυτικότερα, στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς είναι 73%, στην Δυτική Ευρώπη 59% και στην Ανατολική Ευρώπη 50%, έναντι 95% στη Νότια Ασία.

– Το 7% διεθνώς δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια και το 6% των γονιών (περισσότεροι από 188 εκατομμύρια διεθνώς) δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφυγής εμβολιασμού σημειώνονται στην Κίνα (9%), στην Αυστρία (8%) και στην Ιαπωνία (7%).

-Όσον αφορά την «εξοικείωση» των ανθρώπων με την επιστήμη ως προς το βαθμό της εμπιστοσύνης τους σε αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα δεδομένα της μελέτης προέκυψε ότι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 57%) γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου πράγματα για την επιστήμη, ενώ το 62% θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Οι άνδρες διεθνώς καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα για την επιστήμη (49%) από όσα οι γυναίκες (38%), με την «ψαλίδα» των δύο φύλων να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη (75% έναντι 58%) και μικρότερη στη Μέση Ανατολή.

Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους αναφέρουν ότι η επιστήμη τους ωφελεί, αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (19%) νιώθει προσωπικά αποκλεισμένος από τα οφέλη της επιστήμης. Στη Νότια Αμερική σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (περίπου 25%) που πιστεύουν ότι η επιστήμη δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία τους συνολικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 18% των ανθρώπων δηλώνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες γενικά, το 54% μέτρια εμπιστοσύνη και το 14% μικρή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής εμπιστοσύνης στην επιστημονική κοινότητα καταγράφονται σε ΑυστραλίαΝέα Ζηλανδία και στη Βόρεια Ευρώπη.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι, το 73% διεθνώς εμπιστεύεται τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο (μέλος οικογένειας, φίλο, θρησκευτικό ηγέτη, διάσημο κ.α.). Αξιοσημείωτο είναι ότι, στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που το 86% εμπιστεύεται τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού (22%) δεν θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια, με τη Γαλλία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης (33%) και το 10% των Γάλλων να δηλώνουν ρητά ότι δεν θεωρούν τα εμβόλια σημαντικά για τα παιδιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Bullit Marquez, αρχείο

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις η νυχτερινή και η κυριακάτικη εργασία
Επόμενο άρθροΑργολίδα: Σύλληψη για ναρκωτικά