Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων αποκωδικοποίησε το πλήρες γονιδίωμα του σκληρού σιταριού -την πηγή σιμιγδαλιού για ζυμαρικά, ένα βασικό συστατικό τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο Nature Genetics.

 

Η ομάδα των 60 επιστημόνων από εφτά χώρες έχει επίσης ανακαλύψει πώς να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία των κόκκων μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

”Αυτό το πρωτοποριακό έργο θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές για την αναπαραγωγή καρπών σκληρού σιταριού και την ασφάλεια των προϊόντων που προέρχονται από σκληρό σιτάρι, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή ποικιλιών σκληρού σίτου καλύτερα προσαρμοσμένων στις κλιματικές προκλήσεις, με υψηλότερες αποδόσεις, αυξημένη διατροφική ποιότητα και βελτιωμένη αειφορία” δήλωσε ο Λουίτζι Κατιβέλι του Συμβουλίου της Ιταλίας για την Αγροτική Έρευνα και Οικονομία (CREA).

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι περίπου τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το ανθρώπινο. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά συναρμολόγησαν το πλήρες γονιδίωμα της υψηλής ποιότητας ποικιλία Svevo.

”Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε τα γονίδια, τη σειρά και τη δομή τους για να συγκεντρώσουμε ένα σχέδιο που παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα γονίδια και επικοινωνούν μεταξύ τους”, δήλωσε ο κτηνοτρόφος Curtis Pozniak του Πανεπιστημίου του Saskatchewan (USask). “Με αυτό το σχέδιο, μπορούμε τώρα να δουλέψουμε γρήγορα για να εντοπίσουμε τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα χαρακτηριστικά που επιλέγουμε στα προγράμματα αναπαραγωγής μας, όπως η απόδοση, η αντοχή στις ασθένειες και οι θρεπτικές ιδιότητες”.

 

Σημειώνεται ότι το σκληρό σιτάρι καθιερώθηκε ως βασική καλλιέργεια αρχικά στην περιοχή της Μεσογείου πριν από 1.500 έως 2.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στη Νότια Ασία. Καθώς τα ζυμαρικά αποτελούν βασική διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, οι βιομηχανίες τροφίμων ζητούν ολοένα και περισσότερο πιο ασφαλές και πιο ποιοτικό σκληρό σιτάρι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Ντράγκι προβλημάτισε τις Αγορές
Επόμενο άρθροΓια να κυβερνήσεις χρειάζεται σοφία