Κορυφώνονται οι διεθνείς πιέσεις για να μην απελαθεί στο Μπαχρέιν ο ποδοσφαιριστής Χακίμ Αλ Αραϊμπί, ο οποίος από το 2017 έχει καταφύγει στην Αυστραλία ως πολιτικός πρόσφυγας.

 

Ο Χακίμ Αλ Αραϊμπί, ο οποίος διέφυγε από το Μπαχρέιν το 2014, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi στην Μπανγκόκ στις 27 Νοεμβρίου, μετά από ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol, το οποίο όμως υποτίθεται ότι δεν έχει ισχύ σε βάρος αναγνωρισμένων προσφύγων.

 

Συμπαραστεκόμενος στον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή του Μπαχρέιν, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αυστραλίας, Κρεγκ Φόστερ, κατέθεσε αναφορά στην έδρα της FIFA, σε έκτακτη συνάντηση του με την γενικό γραμματέα της Φατμά Σαμούρα. “Συμφωνούμε ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και απαιτεί άμεση παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί η προστασία του Χακίμ Αλ Αραϊμπί” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη, μετά την κατάθεση αναφοράς που περιέχει πάνω από 50.000 υπογραφές με τις οποίες ζητείται η επιστροφή του παίκτη στην Αυστραλία.

 

«Η FIFA θα κάνει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και στις δύο χώρες, στο επίπεδο των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, των κυβερνήσεων και της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν. Θέλουμε να δούμε πρόοδο αυτή την εβδομάδα και συνεχίζουμε να κάνουμε εκκλήσεις στην Ταϊλάνδη και τον πρωθυπουργό της χώρας να απελευθερώσουν αμέσως τον Χακίμ Αλ Αραϊμπί», συμπλήρωσε.

 

Η ΔΟΕ, η αυστραλιανή κυβέρνηση, η FIFA και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους και ζήτησαν την επιστροφή στην Αυστραλία του ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται σε έναν ημι-επαγγελματικό σύλλογο της Μελβούρνης και είναι πρώην διεθνής με την Εθνική του Μπαχρέιν.

 

Το κράτος του Κόλπου επιδιώκει την έκδοσή του από την Ταϊλάνδη με τον ισχυρισμό ότι είχε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες οι οποίες είχαν ξεσπάσει στη χώρα, στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης», ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία.

 

Ο Αλ-Αραϊμπί έχει επικρίνει ανοιχτά την κυβέρνηση του Μπαχρέιν για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Human Rights Watch, ο Al-Araibi έχει καταγγείλει ότι βασανίστηκε στο Μπαχάριν το 2012, λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του. Το 2014 καταδικάστηκε ερήμην σε 10 χρόνια φυλάκισης για βανδαλισμούς σε αστυνομικό τμήμα – παρόλο που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία έπαιζε ποδόσφαιρο στο εξωτερικό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, κατά τη στιγμή του φερόμενου αδικήματος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι αποφάσεις ΣτΕ απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομία προειδοποιεί ο Στουρνάρας
Επόμενο άρθροΣημαντική επιτυχία για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών