Αντιδράσεις από τα μέλη του σκληρού πυρήνα του Συντηρητικού κόμματος συναντά η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αυριανή συζήτηση για το Brexit στη Βουλή, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί πέντε τροπολογίες προς ψήφιση.

 

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε και χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός, προβλέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για μία λύση στο backstop, ωστόσο, το ERG, που συγκεντρώνει περίπου 50 βουλευτές των Τόρις, αυτή τη φορά εκφράζει δυσαρέσκεια και απειλεί να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση επειδή έμμεσα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

 

Οι πέντε τροπολογίες αφορούν ενδεικτική ψηφοφορία, ανάκληση του άρθρου 50, δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των επιπτώσεων που θα έχει το no-deal Brexit στις επιχειρήσεις και διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. ‘Αλλη τροπολογία προέρχεται από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και σε περίπτωση που εγκριθεί θα αναγκάσει την κυβέρνηση να φέρει σε ψηφοφορία στη Βουλή το σχέδιό της για την αποχώρηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου ή να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει πια μία βιώσιμη συμφωνία.

 

Ένα ακόμη σχέδιο που φαίνεται να έχει σημαντική υποστήριξη είναι μία νέα διακομματική τροπολογία που θα καταθέσει, πιθανώς στο τέλος του μήνα, η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, την οποία στηρίζουν επίσης από τους Εργατικούς ο Χίλαρι Μπεν, αλλά και οι πρώην υπουργοί του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτγουιν, Νικ Μποουλς και Ντόμινικ Γκριβ.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, εάν δεν υπάρξει απόφαση για την συμφωνία αποχώρησης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα καταθέσουν την τροπολογία στην επόμενη συζήτηση της Βουλής για το Brexit (στις 27 Φεβρουαρίου) και θα προβλέπει να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στη αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στην παράταση του άρθρου 50.

 

Εάν η πρόταση της Τ.Μέι δεν εγκριθεί αύριο από το κοινοβούλιο, δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες, ωστόσο, θα επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική της ισχύ στις Βρυξέλλες, όπου τις προηγούμενες μέρες επέστρεψε με το επιχείρημα μίας νέας εντολής από τη Βουλή για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο backstop.

 

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα βουλευτών του Εργατικού κόμματος ζητά από την Τ.Μέι να υπάρξει νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ως ελάχιστη υποχώρηση που θα μπορούσαν να δεχτούν για να στηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit. Μεταξύ των βουλευτών αυτών είναι οι Τζον Μαν, Κάρολιν Φλιντ και Γκάρεθ Σνελ, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει μία εγγύηση που να διασφαλίζει ότι τα βρετανικά πρότυπα δεν θα πέσουν χαμηλότερα από αυτά της ΕΕ και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζονται, ακολουθώντας τις αλλαγές στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα, κυρίως με αυτά που εκπροσωπούν κατασκευαστικές βιομηχανίες. Στη χθεσινή της ομιλία η Τ.Μέι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περεταίρω παραχωρήσεις στους επικεφαλής των εργατικών ενώσεων σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.

 

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο του Εργατικού κόμματος για το Brexit Κέιρ Στάρμερ και στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε μία προσπάθεια να αναζητηθούν κοινές θέσεις στη συμφωνία αποχώρησης. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, που είχε προτείνει ο ηγέτης των Εργατικών, αλλά είναι ανοιχτή σε κάποιες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε ανοδική τροχιά η Wall Street
Επόμενο άρθροΣτο 5 % η παγκόσμια ανεργία