Οι «Πρέσπες» αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες-Ποιοι μπαίνουν και ποιοι αποχωρούν

 

Προ των πυλών είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, προς το τέλος, θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Όπως εκτιμάται αναμένεται η είσοδος νέων προσώπων καθώς η διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών είναι πια πολύ διαφορετικές μετά και από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Στο Μαξίμου επικρατεί πυρετός καθώς πέρα από τις δεδομένες αλλαγές που υπήρχαν στο σχεδιασμό και αφορούσαν την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές, υπάρχει και μια σειρά υπουργών που πρέπει να αντικατασταθούν και από την άλλη μια σειρά βουλευτών που πρέπει να… αποζημιωθούν για το έργο τους.

 

Ειδικότερα πρέπει να καλυφθούν τα κενά υφυπουργεία Μεταφορών (Μαυραγάνης) και Αμυνας (Κόλλια – Τσαρουχά) που αποχώρησαν μαζί με τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

 

Αλλαγές όμως σκέφτεται η κυβέρνηση και για τον υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πιο πιθανό πρόσωπο είναι αυτό του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.

 

Στα πρόσωπα που ακούστηκαν για το εν λόγω υπουργείο είναι και ο Χάρης Παμπούκης αλλά και ο… Νίκος Κοτζιάς, να επανέλθει δηλαδή ως ένδειξη επιβράβευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται και ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

 

Από αυτούς που στήριξαν τη συμφωνία και δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα χάσουν το χαρτοφυλάκιό τους η Ελενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ ενώ και η Κατερίνα Παπακώστα ενδεχομένως να γίνει πρώτη τη τάξει υπουργός Δημόσιας Τάξης.

 

Διεύρυνση

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Βασίλη Κόκκαλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Δεν αποκλείεται να παραδώσει την έδρα του αλλά να υπουργοποιηθεί ως ένδειξη… επιβράβευσης για την ηχηρή στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση προς το κέντρο, στο Μαξίμου σχεδιάζουν την αξιοποίηση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είναι κόκκινο πανί για το ΚΙΝΑΛ καθώς και του Νίκου Μπίστη, αν και ακούγονται φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για φθαρμένα υλικά που δεν θα προσφέρουν τίποτε.

 

Επίσης ακούγεται το όνομα του Αγγελου Τόλκα, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του γιου του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Λευτέρη Παπαγιαννάκη ο οποίος είναι αντιδήμαρχος στην Αθήνα και πρόσφατα παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

 

Νέο αίμα

Σύμφωνα με το Βήμα, ενδέχεται να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, η 32χρονη Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» αλλά και η Ρ. Σβίγγου και ο Κ. Ζαχαριάδης.

 

Αναφορικά με το ποιοι θα φύγουν από την κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρο καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να «συνταξιοδοτήσει» κορυφαία στελέχη (Παππάς, Σπίρτζης, Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Σταθάκης) για να μη δείξει ότι τους «αδειάζει» στο τέλος της τετραετίας ή ότι πάει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ισως, όμως, κάποιοι να ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη και να «τρέξουν» τον σκληρό προεκλογικό αγώνα που ξεκινά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO ρόλος της Παιδείας για τη διοίκηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Επόμενο άρθρο«Mπλέχτηκε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας