Στηρίζουν την οικονομία για πολλαπλή φορά -Αυξάνουν το ποσό που δίνουν ως εθελοντικό φόρο- Στα 135 εκατ. το μίνιμουμ ετήσιο ποσό

 

Για τη χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη, η προχθεσινή ημέρα, ήταν μέρα διπλής υπερηφάνειας. Γιατί, πέραν της κυριαρχίας στις παγκόσμιες θάλασσες, οι Έλληνες εφοπλιστές έδειξαν για μια ακόμα φορά τον πατριωτισμό τους, στηρίζοντας την οικονομία για πολλαπλή φορά, και μάλιστα οικειοθελώς. Και κάπως έτσι, υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρου Βενιάμη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το -προαναγγελθέν- Συνυποσχετικό για «αυτοφορολόγηση» των εφοπλιστών και των ναυτιλιακών τους.

 

Με τη νέα συμφωνία, οι εφοπλιστές έδειξαν κατά συντριπτική πλειοψηφία ότι έχουν, όχι μόνο τη δυναμική, αλλά και τη θέληση να στηρίξουν την εθνική οικονομία. Από τη μία, λόγω της καθολικής συμμετοχής στο Συνυποσχετικό, η οποία έφτασε το 96%, με κύκλους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να εκτιμούν ότι «θα επιτευχθεί ο στόχος του 98%». Και από την άλλη, συνεισφέροντας, τελικά, με τη θέλησή τους, περισσότερα από όσα συνεισέφεραν ως σήμερα!

 

 

Ιλιγγιώδη ποσά

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμμου, «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Το ποσό αυτό, είναι αυξημένο κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με αυτά που υπολογίζεται ότι έμπαιναν στο κρατικό ταμείο με το προηγούμενο Συνυποσχετικό, το οποίο διήρκησε μια πενταετία και, αναλόγως των επιδόσεων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας (που προς ώρας είναι εντυπωσιακές) αναμένεται να αυξάνεται, φτάνοντας ως και τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η εθελοντική προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών αφορά ένα σταθερό ποσοστό 10% επί των εισαγομένων μερισμάτων που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα από τις ναυτιλιακές εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν, αντί για την εθελοντική εισφορά, η οποία ίσχυε μέχρι την εκπνοή του προηγούμενου έτους. Η καταβολή του 10% επί των μερισμάτων έχει αόριστη χρονική διάρκεια, σε αντίθεση με την εθελοντική εισφορά.

 

Στα διαδικαστικά, η ΕΕΕ εγγυήθηκε το ελάχιστο ετήσιο ποσό που θα προστίθεται ετησίως στον κρατικό κορβανά, μέσω εκκαθάρισης, η οποία θα γίνεται από τη Δ.Ο.Υ. Πλοίων κάθε δύο χρόνια.

 

Το ποσό γίνεται ακόμα πιο ιλιγγιώδες, εάν σε αυτό προστεθεί και το tonnage tax που συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά, όλες οι ναυτιλιακές οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα με το αν στα πλοία τα οποία κατέχουν, ή διαχειρίζονται έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία, ή τη σημαία άλλης χώρας.

 

Ο φόρος χωρητικότητας ανέρχεται σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος και, προστιθέμενος στην οικειοθελή συνεισφορά, αθροίζεται σε ένα σύνολο μίνιμουμ 135 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα καταβάλλουν σε ετήσια βάση οι Έλληνες εφοπλιστές στην εθνική οικονομία, ενώ θα μπορούσαν, όπως με γλαφυρότητα και ειλικρίνεια επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της ΕΕ, κ. Βενιάμη, να την έχουν αποφύγει! Μπορεί να αμφιβάλλει κανείς λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κίνηση έμπρακτης στήριξης της χώρας από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία προσφέρει ήδη πολύπλευρα, “αθόρυβα” και σε πολλούς τομείς της ζωής και της κοινωνίας;

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, επεσήμανε ότι πρόκειται για «μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να βοηθηθεί η εθνική οικονομία.

 

Είναι κάτι που είχαμε συμφωνήσει και στην τελευταία τετραετία, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με την κυβέρνηση έληξαν και τώρα υπογράψαμε τη νέα που έχει αόριστη διάρκεια». Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία σε ένα πολύ πολιτισμένο, όπως το χαρακτήρισε, περιβάλλον, ο κ. Βενιάμης εκτίμησε με τη σειρά του ότι η συμμετοχή θα μεγαλώσει από το σημερινό 96%, σημειώνοντας ότι «το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας».

 

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΝΩΣΗ

«Έκρηξη» της ναυτιλίας στα 20 δισ. ευρώ

Ο άνεμος είναι ούριος για την ελληνική ναυτιλία, η οποία δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τη «φουρτούνα» της οξύτατης κρίσης που έριξε τα έσοδα κάτω από τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2011, χαράζοντας ρότα για νέα ρεκόρ κερδών τα επόμενα χρόνια.

 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για την ελληνική ναυτιλία, καθώς έκλεισε με έσοδα τα οποία ξεπέρασαν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως τα καλά νέα, δεν σταματούν εδώ.

 

Ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η θετική αυτή τάση θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές ναυτιλιακές, «βλέποντας» μάλιστα τα έσοδα να πλησιάζουν μέσα στην επόμενη τριετία τα 19 με 20 δισ. ευρώ.

 

«Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια, μπορεί να μην έχει το ίδιο ποσοστό αύξησης, αλλά θα είναι σημαντικά τα έσοδα που θα έρχονται από την ναυτιλία» είπε.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠως θα γλιτώσετε τους φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια
Επόμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων