Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία Ερντογάν, απο τα κατεχόμενα, για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής του Αττίλα. Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να σχολιάζει αυστηρά τις τοποθετήσεις του Ερντογάν, τονίζοντας ότι δεν συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση.

Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να αποφασιστούν οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Λευκωσία, μετά το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη να έχει επιδοθεί ήδη σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο. Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνεχεια θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου.

Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια, προέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντάς τη απαράδεκτη και ασύμβατη, καθως δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Την προσήλωση της Μόσχας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝΒΑ-Το έπος του «Giannis» σε αριθμούς
Επόμενο άρθρο«Αυτό είναι για την οικογένεια μου»