Με ψυχραιμία και επαγρύπνηση αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας με το Oruc Reis να παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η τουρκική NAVTEX. Η Ελλάδα συνεχίζει τη διπλωματική αντεπίθεση, ενισχύοντας τις συμμαχίες της.

Τη Δευτέρα επισκέπτεται τη χώρα μας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και την Τρίτη ο Ισραηλινός ομόλογός του Γκάμπι Ασκενάζι.

Τις νέες τουρκικές NAVTEX καταγγέλλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ, με επιστολή της μόνιμου αντιπροσώπου Μαρίας Θεοφίλη, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου: «Συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της πρόβλεψης για τη δυνατότητα των νησιών να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους’.

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, επισημαίνεται στην επιστολή και σημειώνεται πως η Αθήνα είναι έτοιμη, όπως πάντα, να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Στο μεταξύ, εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων με τις νέες Navtex και το Oruc Reis να πλέει ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, η Ελλάδα συνεχίζει την ενίσχυση των περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών της.

Το πρόγραμμα των ημερών

Τη Δευτέρα επίσκεψη εργασίας με ιδιαίτερο συμβολισμό θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια όπου θα συζητήσουν και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια μέρα τον Σεργκέι Λαβρόφ θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αργότερα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Την Τρίτη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι θα κάνουν ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ενέργειας, αλλά και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος για την Αθήνα είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Λιόρ Χάιατ. εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν

Και νέο μέτωπο ανοίγει με τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400, λέγοντας: «Επί του παρόντος, αυτές οι δοκιμές είναι αληθείς. Έχουν γίνει και συνεχίζουν να διεξάγονται. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μας απασχολεί καθόλου».

Η Ελλάδα διατηρεί την ψυχραιμία της παρά τις εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Είναι μια κρίση διαρκείας που απαιτεί η Ελλάδα να μην τσιμπήσει και ανταποκριθεί στο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, που είναι μια πολεμική εμπλοκή».

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η Άγκυρα έχει αποστείλει πρόσκληση στην Αθήνα για συνέχιση των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μια πρόσκληση που η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έχει δεχθεί.

Εκ νέου τη στήριξή του στην Ελλάδα εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, με ένα ποστ που περιλαμβάνει βίντεο με προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν.

«Δε μπορούμε, πλέον, να συνεχίσουμε κανονικά με την Τουρκία», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Το ΝΑΤΟ

Την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, λόγω εθνικών εορτών, καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «πρότεινε» αμοιβαία αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία σε περιόδους εορτών προτρέποντας παράλληλα την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του έθεσε ένα βασικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει η Άγκυρα ν’ ακολουθήσει: «Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.»

Σε ότι αφορά τις ασκήσεις της επόμενης εβδομάδας που αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στις 28 του μηνός η Τουρκία είχε άσκηση με πυρά στην καρδιά του Αιγαίου.

Το Ελληνικό Επιτελείο επισημαίνει κάτι βασικό, ότι αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διότι υπάρχει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Με κατεύθυνση νοτιοδυτική στο μέσω περίπου της navtex, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται αυτή την ώρα το Oruc Reis. Από τη Λίνδο απέχει 27 ναυτικά μίλια και από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου 43 ναυτικά μίλια.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε διαδικασία να στρίψει και να πάρει και πάλι βορειοανατολική πορεία.

Φυσικά όλες οι κινήσεις του σεισμογραφικού επιτηρούνται από Ελληνικά πλοία ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο νότια της Ρόδου, αλλά και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου παραμένουν ισχυρές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού κι΄όταν πλησιάζει το ερευνητικό και τα πλοία που το συνοδεύουν, τα Ελληνικά δημιουργούν το πλωτό τείχος.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Στην Τουρκία, συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση κατά του Ερντογάν λέγοντας ότι κάθε φορά που στριμώχνεται ανακαλύπτει νέα κοιτάσματα πετρελαίου. Η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου βρίσκεται σε πτώση, ενώ την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη δε θα κρατήσει. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η Λιβύη δίνει διορία τριών μηνών σε ξένους μαχητές για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Kάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης, Κλειώ Νικολάου

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧρυσή Αυγή: Αμετανόητο το “διευθυντήριο” οδηγήθηκε στη φυλακή
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα από το Σάββατο – Έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη