Η Ελλάδα εντείνει την επικοινωνιακή και διπλωματική εκστρατεία για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση των τουρκικών απειλών, ενεργειών, προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων. Λίγες μέρες μετά την αυτοψία στον Έβρο των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στα άτυπα συμβούλια στο Ζάγκρεμπ.

Η Τουρκία συστηματικά ωθεί και βοηθά χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν στα ελληνικά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τον Έβρο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο αποκαλύπτει την προσπάθεια των Τούρκων να προωθήσουν ανθρώπους από την τουρκική ενδοχώρα προς τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Στο Ζάγκρεμπ και στα δύο άτυπα συμβούλια υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσαν στους ομολόγους τους το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο προσφυγικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε άτυπη συνάντηση με τους ομολόγους του, Ιταλίας Γερμανίας, Γαλλίας και Κύπρου.

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ανθρώπινη απόγνωση ως μέσο προώθησης της γεωπολιτικής της ατζέντας, δρώντας ως ένας επίσημος κρατικός πλέον διακινητής μεταναστών, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της και να εμποδίζει την παράνομη είσοδό τους σε ελληνικά εδάφη», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαριβτσιώτη με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους, εκθέτοντας την τουρκική πολιτική αυθαιρεσία στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Το όλο ζήτημα προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων.

«Δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση, μπας και δημιουργήσει κλίμα εθνικής εγρήγορσης για να κρύψει πίσω από αυτό τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες της. Ούτε αντιμετωπίζουμε κάποια εισβολή εχθρικών δυνάμεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε νέα φάση, η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική, καθώς κλιμακώνεται και ενορχηστρώνεται εμφανώς πλέον από τους γείτονές μας, που την αξιοποιούν ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις».

Έντονη κριτική στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας άσκησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επισκέπτεται την Κύπρο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕλάτε στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καλύτερος τόπος
Επόμενο άρθρο«Δεν μπορώ να βρω ξένους διαιτητές για όλα τα ματς των πλέι οφ»