Σε μία απόφαση – τομή για τη στάση της Ε.Ε στη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας προχώρησαν οι 28 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, υιοθετώντας τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Ελλάδα και Κύπρος κάνουν λόγο για διπλωματική επιτυχία αναφέροντας ότι για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ξεκάθαρα με στοχευμένα μέτρα την Τουρκία, αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας (video)

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός οι επιλογές της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα έχουν συνέπειες, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία ExxonMobil, για έρευνα και αξιοποίηση φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Συμφωνία για την ανάδειξη του ορυκτού πλούτου στην Κρήτη

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η εξωτερική πολιτική των τελευταίων ετών κατοχυρώνει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ευρωτουρκικό. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την κρίση των Ιμίων το 1996, όπου τότε η Ε.Ε είχε κρατήσει ισορροπίες, καλώντας εμμέσως Αθήνα και Άγκυρα να τα βρουν μεταξύ τους.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε, ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων» στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από «έντονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας», καθώς το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν ικανοποιούσε την κυπριακή πλευρά.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι οι πανηγυρισμοί κατά τον απόπλου του Γιαβούζ από την Τουρκία για την ΝΑ Μεσόγειο, ήταν εικόνες καταλυτικές που έπεισαν του ευρωπαίους εταίρους να κατανοήσουν την τουρκική διγλωσσία και να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται κάποιο θερμό επεισόδιο.

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Άγκυρα (video)

Tην ικανοποίηση της κυπριακής πλευράς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι η πρώτη φορά η ΕΕ στέκεται δίπλα στην Κύπρο απέναντι στην Τουρκία, η οποία έλαβε το μήνυμα ότι στο εξής δεν μπορεί να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ χωρίς συνέπειες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο».

Στην Αθήνα, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην τουρκική προκλητικότητα.

Η ΝΔ ζήτησε την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει ότι θα χρειάζονταν πιο τολμηρές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «λόγια του αέρα» από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων.

Την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Πιο τολμηρές αποφάσεις περίμενε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Φώφη Γεννηματά.

Για «λόγια του αέρα» από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων, έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠελοπόννησος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τσουκαλέικα
Επόμενο άρθροΣε Κόρινθο και Τρίπολη η Φ. Γεννηματά