Την Τετάρτη με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει την Τετάρτη με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κοινοβουλευτικών κομμάτων  για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα. Παράλληλα την ερχόμενη Παρασκευή, 6/3, στο Ζάγκρεμπ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Eπικριτική εμφανίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την κίνηση της Αθήνας να σταματήσει να δέχεται για τον επόμενο μήνα αιτήσεις ασύλου, λέγοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, ενώ οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και Τουρκία να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση είναι σε εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ  κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο για το προσφυγικό και ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν ζητάει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης ανέχεται την Ευρώπη να νίπτει τας χείρας της απέναντι στους εκβιασμούς Ερντογάν. Εξαντλεί τη δήθεν αποφασιστικότητά του, για εσωτερική κατανάλωση, απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά δεν τολμά να κάνει κάτι απέναντι στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι οι εκβιασμοί της Τουρκίας».

Κύκλοι της ΝΔ σχολίασαν: «Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας που έχει εξαφανιστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Πετάει χαρταετό»;

«Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους «κύκλους της ΝΔ» και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ό,τι κι αν κάνει, όμως, η ανικανότητα του, που, δυστυχώς, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να δούμε σήμερα με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα πως θα διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα, ουσιαστικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην τηλεόραση Άλφα TV.

«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους», τονίζει το ΚΚΕ.

Στις Καστανιές του Έβρου βρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει αντίμετρα.

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι: «απαιτεί άσυλο σε όλους τους κατατρεγμένους και ΒΕΤΟ σε όλες τις αποφάσεις (όχι μόνο για το προσφυγικό) της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Αυτά είναι τα κλειδιά για τη νίκη στο ΣΕΦ»
Επόμενο άρθροΕνισχύονται τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα-Συνεχείς προσπάθειες παράνομης εισόδου