Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο με την Αθήνα και τη Λευκωσία να θέτουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η Άγκυρα εμμένει στις θέσεις της.

«Δεν φοβάται η Ελλάδα. Προετοιμάζεται, όμως, για να είναι πάντα σε εγρήγορση, γιατί βλέπει προκλητικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας. Έχουμε στείλει, τον τελευταίο χρόνο, όλα τα μηνύματα ότι θέλουμε να συζητήσουμε», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάϊκο Μάας για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Το Βερολίνο που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και έχει εκφράσει την ετοιμότητα να συμβάλλει στην αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγες μέρες πριν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ως τζαμί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για μια ακόμα φορά επιμένει ότι δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του μνημείου και τα πολύτιμα ψηφιδωτά θα προστατευθούν.

Μιλώντας στο CNN Ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Απόλυτα. Εννοώ ο οποιοσδήποτε. Πιστοί ή όχι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, βουδιστές, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Πάπα που είναι λυπημένος γι΄ αυτό το γεγονός, μπορεί να έρθει και να επισκεφτεί την Αγία Σοφίας σαν τζαμί».

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις και προβληματισμό με τον Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει την Τουρκία συνήθη ταραξία στην περιοχή τονίζοντας ότι το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ επιβεβαίωσε την ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

«H υπεράσπιση, όμως, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι προς διαπραγμάτευση, είναι η συνταγματική μας επιταγή. Και σε αυτήν την αυτονόητη θέση και προσπάθεια, έχουμε ασπίδα μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε ισχυρές συμμαχίες, ισχυρή δύναμη αποτροπής και την πλήρη στήριξη των εταίρων μας», δήλωσε στη Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Την ετοιμότητα της, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να μελετήσει τρόπους για εκτόνωση της έντασης εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Νίκο Αναστασιάδη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Φωτιές” άναψε δημοσίευμα της “Καθημερινής” για την πυρκαγιά στο Μάτι
Επόμενο άρθροΗ ΑΕΛ υποδέχτηκε την Ξάνθη με τον ύμνο του… ΠΑΟΚ