Την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίστηκαν αρκετές φωτογραφίες στα ρωσικά στρατιωτικά φόρουμ ενός νέου, μη επανδρωμένου οπλισμένου drone που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα. Στις εικόνες φαίνεται ένα αεροσκάφος σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας και στον σχεδιασμό του διακρίνεται η επιδίωξη stealth χαρακτηριστικών.

 

Το αεροσκάφος που απεικονίζεται θεωρείται πως είναι το Okhtotnik (κυνηγός) της Sukhoi, που αναπτύσσεται από το 2011, αν και δεν αποκλείεται αυτό να είναι το όνομα του αντίστοιχου προγράμματος υπουργείου άμυνας και όχι το ίδιο το όχημα . Όπως και να έχει το drone, σύμφωνα με το Popular Mechanics, είναι σχεδιασμένο να πλήττει στόχους στο έδαφος, υποστηρίζοντας επανδρωμένα αεροσκάφη.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προορίζεται να χρησιμοποιείται ως «έξυπνος συνοδός» τού επόμενης γενιάς ρωσικού μαχητικού Su-57, με τον πιλότο του επανδρωμένου αεροπλάνου να υποδεικνύει στόχους στο drone κι αυτό να τους πλήττει αυτόματα, αφού λάβει σχετική άδεια για χρήση όπλων.

 

Επίσημα, η ονομασία του είναι «Μη Επανδρωμένο Σύστημα Αναγνώρισης-Πληγμάτων» κι έχει σχεδιαστεί ως ένα πολεμικό αεροσκάφος 20 τόνων, ένα βαρύ drone της κατηγορίας UCAV (unmanned combat aerial vehicle), με άνοιγμα φτερών 20 μέτρων. Φέρεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 1000 χλμ/ώρα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές πως θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή να απογειώνεται, να ολοκληρώνει την αποστολή του και να προσγειώνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση – πέραν της εξουσιοδότησης για τη χρήση όπλων.

 

Η ρωσική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία  με το Sukhoi Design Bureau το 2011, οπότε το αεροσκάφος περιγράφηκε ως “αεροσκάφος έκτης γενιάς”, το οποίο τροφοδοτείται από δύο κινητήρες Klimov RD-33MK ή από έναν μοναδικό κινητήρα Sukhoi Su-57. Ακόμα το μονοκινητήριο αεροσκάφος δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του, ενώ Ακόμη, θεωρείται πως αξιοποιείται και για τους σκοπούς της ανάπτυξης ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά ρωσικά μαχητικά.

 

Το UCAV είναι αεριωθούμενο, διαφέρει δηλαδή από τα περισσότερα αμερικανικά drones που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τα οποία είναι ελικοφόρα, υποδεικνύοντας την επιδίωξη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Σημειώνεται ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ενσωματώσει τα οπλισμένα drones στο οπλοστάσιό τους στον βαθμό που το έχουν κάνει πχ οι αμερικανικές, οπότε και θεωρείται πως η αντίστοιχη ρωσική τεχνολογία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Δύση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚίνδυνος για πλημμύρες μέχρι και την Πέμπτη
Επόμενο άρθρο“Συντηρητική εκτίμηση” οι 250.000 θάνατοι ετησίως