Εξάμηνο πείραμα για τετραήμερη εργασία 32 έως 40 ωρών, χωρίς απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με το πενθήμερο, προωθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα, το οποίο δεν θα έχει καμία επιδότηση από την κυβέρνηση παρά μόνο τεχνική στήριξη, αφορά ορισμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στη συνέχεια μπορεί να δοκιμαστεί σε μικρό πιλοτικό κομμάτι του τομέα του Δημοσίου αν και έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη να ξεκινήσει από εκεί το πείραμα.

Οι εταιρείες που θέλουν να θέσουν εργαζομένους τους σε πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας καλούνται να εκδηλώσουν επίσημα ενδιαφέρον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς – και ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους εργοδότες λόγω των όρων που θέτει η Λισαβόνα.

Ενα από τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως είναι ο αριθμός των ωρών εργασίας την εβδομάδα, αναφέρει ο ιστότοποςThe Mayor, «η ευρωπαϊκή πύλη για πόλεις και πολίτες» όπως αυτοπροσδιορίζεται. Εργατικά συνδικάτα θέλουν η τετραήμερη εργασία να μην περιλαμβάνει αύξηση ωρών απασχόλησης ώστε το σύνολο να παραμείνει στις 32 ώρες και με τις ίδιες αποδοχές.

Δεδομένου όμως ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμία οικονομική στήριξη στις εταιρείες, δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, που πιθανότατα θα μπορεί να φτάνει τις 36 ή και 40 ώρες εργασίας έπειτα από συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Το κράτοςθα παρέχει μόνο «τεχνική και διοικητική υποστήριξη για να στηρίξει τη μετάβαση», όπως αναφέρεται από την εφημερίδα«Publico». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, για να μπορούν τελικά να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα και να δουν τις αποδοχές τους να παραμένουν ακέραιες.

Επίσης, για να μπορέσει μια εταιρεία να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό «οι περισσότεροι εργαζόμενοί της» όπως αναφέρεται και όχι μόνο κάποιοι. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με την κυβέρνηση μεγάλες εταιρείες με πάρα πολλούς εργαζομένους, οι οποίες θα μπορούν να βάζουν στο πρόγραμμα συγκεκριμένα τμήματά τους.

Οταν θα τελειώσει το πείραμα τον Δεκέμβριο του 2023, οι ηγεσίες των εταιρειών θα εξετάσουν τα αποτελέσματα και θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας, εάν θα επιστρέψουν στην πενθήμερη απασχόληση, ή εάν θα ακολουθήσουν άλλο υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Εν μέσω αυτών των προσπαθειών και εξελίξεων, πολλές εταιρείες στην Πορτογαλία εκφράζουν αβεβαιότητα για την προτεινόμενη ιδέα. Η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Υπηρεσιών (CCP) και η Συνομοσπονδία Τουρισμού της Πορτογαλίας (CTP) ανακοίνωσαν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για να πέσει στο τραπέζι η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι επικεφαλής της CCP θεωρούν επίσης ότι μπορεί να εφαρμοστεί μεν ευκολότερα ένα τέτοιο πρόγραμμα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και της διαφήμισης, αλλά προβλέπουν μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του σε εταιρείες που χρειάζεται να έχουν σε διαρκή λειτουργία τμήματα για την εξυπηρέτηση πελατών. Την άποψη αυτή υποστήριξαν και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.

Σύμφωνα επίσης με τον ιστότοπο The Portugal News, ο πρόεδρος του CTP Φρανσίσκο Καλέιρος υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθεί το θέμα, ειδικά λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας αύξησης μισθών. Τον περασμένο μήνα η υπουργός Προεδρίας της πορτογαλικής κυβέρνησης, Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, είχε ανακοινώσει ότι οι αρχές βάσει των οποίων θα καθιερωθεί η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είχαν ήδη συζητηθεί με τα συνδικάτα και πως είχε βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕλλιπής η στελέχωση των διαβητικών κέντρων και ιατρείων στη χώρα
Επόμενο άρθροΠρωτοποριακό πρόγραμμα: Στις βιβλιοθήκες με… συνταγή γιατρού