Εκπαιδευτικά προγράμματα, ενδιαφέρουσες δράσεις και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου.

 

Βόλτα στα αστέρια: Περίπατος με επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σάββατο 22 Ιουνίου στις 19:30

Ποια είναι η έκταση του Σύμπαντος;

Τι είναι ο χώρος, ο χρόνος και από τι περιβαλλόμαστε;

Ελάτε να δώσουμε τις απαντήσεις μέσα από μια βόλτα στα αστέρια και στον μαγευτικό τους κόσμο που διοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute. Αφετηρία μας είναι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται στον αρχαιότερο δρόμο της πόλης. Διασχίζουμε το κρυμμένο κυκλαδίτικο νησί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της γειτονιάς γύρω από τον Ιερό Βράχο. Καθώς ο ήλιος θα έχει πλέον δύσει, κατευθυνόμαστε προς τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, όπου βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η ξενάγηση μας ξεκινά με επίσκεψη στο κτίριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842, και όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου με πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων του 18ου και 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται επίσης εκτεθειμένα μερικά από τα πρώτα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα σε θέματα αστρονομίας, μετεωρολογίας και σεισμολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το τηλεσκόπιο Δωρίδη, αλλά και στο Μεσημβρινό Τηλεσκόπιο Συγγρού το οποίο καθόριζε την ώρα Ελλάδος από το 1902 έως το 1964.

 

Ημερομηνία: Σάββατο 22 Ιουνίου, 19:30

Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Συνολική διάρκεια δράσης: 2 ώρες

Κόστος (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος και η ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο): 15 € /άτομο

Παιδιά, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10 €/άτομο

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2103250341 [email protected]

Σημείο συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα, στο μετρό Ακρόπολη)

(Για να εξασφαλίσετε την κράτησή σας και να πληρώσετε τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να βρίσκεστε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 15 λεπτά νωρίτερα)

Η ξενάγηση απευθύνεται σε ενηλίκους και παιδιά από 10 ετών.

 

 

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-8 ετών

Κυριακή 23 Ιουνίου 11:30

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στον λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών. H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα  βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης.

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους.

Φτάνοντας στο Μουσείο, θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί  και θα φωτίσουμε  λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια.

Κόστος συμμετοχής: 15€, εκπτώσεις στα αδέλφια

Διάρκεια: 1,5 ώρα

Πληροφορίες-Κρατήσεις: [email protected] 210 3250341

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Σπυριδούλα Χρόνη, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

 

Βραδινός περίπατος στ’ Αναφιώτικα

Κυριακή 23 Ιουνίου 19:00

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 19:00, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute διοργανώνουν έναν διαφορετικό περίπατο στην Πλάκα, αφιερωμένο στις γιορτές και το έθιμο του Κλήδονα.

Περπατώντας στα στενά της Πλάκας, πηγαίνοντας στο σπίτι του Σεφέρη και στα Αναφιώτικα θα μιλήσουμε για το «αμίλητο νερό», τις «Φωτιές του Άι Γιάννη» θα διαβάσουμε αποσπάσματα από κείμενα και θα αναπαραστήσουμε κάποια από τα έθιμα.

Μια έκπληξη θα περιμένει τους συμμετέχοντες στο τέλος του περιπάτου στην αυλή του Μουσείου.

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

«Τα μονοκοτυλήδονα / και τα δικοτυλήδονα / ανθίζανε στον κάμπο, / σου το ‘χαν πει στον κλήδονα / και σμίξαμε φιλήδονα / τα χείλη μας, Μαλάμω!»

Γιώργος Σεφέρης, Δημοτικό τραγούδι, από τη «Στροφή»

 

Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο την είσοδο στο Μουσείο

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / [email protected]
Σημείο συνάντησης: Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Έναρξη της μαχης μεταξύ Χαντ και Τζόνσον για τη Ντάουνινγκ Στριτ
Επόμενο άρθροΠεριοδεία Κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο Κρήτης