Να ακυρώσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, ζήτησε από την Τουρκία το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε εκτάκτως, και απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Άγκυρα να μιλά για «προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς της Αμμοχώστου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέμεινε στην άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης, διαμηνύοντας στη γείτονα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, στην οποία θα τεθεί από την Κύπρο και την Ελλάδα το ζήτημα των Βαρωσίων.

Νέα γερμανική αποστολή

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

«Η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλουν στην αποκλιμάκωση», προειδοποιεί σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο».

Παρέμβαση Τραμπ ζητούν Γερουσιαστές 

Η τελευταία παρέμβαση Πομπέο, ο οποίος τόνισε ότι «ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης» δείχνει πως εξαντλείται η ανοχή.

Την παρέμβαση Τραμπ για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, με επιστολή τους στο Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνουν ότι «ναι μεν επιβάλλεται επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία».

Και τρίτη Navtex από την Τουρκία

Σε νέα προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη».

. Μετά την αναγγελία δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα, που αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ:Δημήτρης Γκάστιος

Ανταπόκριση-Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος:Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό
Επόμενο άρθροΤο πανόραμα της Ευρωλίγκας