Χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά έχουν αποκτήσει

 

Σημαντικές παγίδες κρύβουν φέτος τα τεκμήρια τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν τα αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά σε υπέρογκη φορολόγηση.

 

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2018 στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσε ένας στους τρεις φορολογούμενους καθώς το εισόδημα που δήλωσαν ήταν χαμηλότερο από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

 

Ειδικότερα, στα τεκμήρια πιάνονται κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι διότι έχουν χαμηλό πραγματικό εισόδημα αλλά διαθέτουν όχημα υψηλού κυβισμού ή στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία δαπάνη που αποτελεί τεκμήριο.

 

Για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων λαμβάνονται υπόψη:

 

Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για την πρώτη κατοικία

 

Τα επιβατικά αυτοκίνητα

 

Τα σκάφη αναψυχής

 

Οι πισίνες

 

Τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

 

Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

 

Τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:

 

Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2018 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

 

Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ.

 

Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2018 από τον φορολογούμενο.

 

Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.

 

Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.

 

Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2018, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.

 

Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.

 

Ποσά που εισέπραξε το 2018 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.

 

Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

 

Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2018.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAπό το «Kατράντζος Σπορ», στα σαλόνια της haute couture
Επόμενο άρθροΧιλιάδες ναρκωτικά χάπια εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας