Oι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι ανοιχτοί στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα σε περίπτωση που παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος, μετά την πρόταση για μείωση του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

 

Σύμφωνα με τις πηγές, οι πιστωτές εκτιμούν πως η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα συνιστά παραβίαση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5%. Έδωσαν προσοχή στην ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στην Ελλάδα για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσαν οι πηγές.

 

Αν και ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά, οι πιστωτές αναμένουν επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, τόνισαν οι πηγές. Στις πιθανές κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνεται μια παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα και η μη επιστροφή της ποινής που πληρώνει η χώρα σε κάποια δάνεια, ανέφεραν οι πηγές.

 

Η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠεριοδεία του Αλ. Τσίπρα σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα
Επόμενο άρθροΟι πέντε βουλευτές που ψήφισαν νωρίτερα