Δυσάρεστα νέα σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν υποχωρεί. Η πανδημία αλλάζει τον κόσμο. Φαίνεται όμως ότι κάποιες αξίες όπως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μιλήσαμε με τον Δρ Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο του οργανισμού Νοσηλεία, που προσφέρει δωρεάν κατ΄οικον υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τι είναι η Νοσηλεία και πότε ξεκίνησε;
Η Νοσηλεία είναι ένας πιστοποιημένος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που παρέχει δωρεάν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας σε κόσμο που νοσεί.
Κάθε χρόνο η δράση της ωφελεί πάνω από 2.000 ασθενείς και οικογένειες και έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η βασική διεπιστημονική ομάδα της αποτελείται από γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ συνεργάζεται και με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες, όπως και με εθελοντές.

Η Νοσηλεία ξεκίνησε το 2001 με πρωτοβουλία εργαζομένων στην δημόσια υγεία: γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.
Η βασική σκέψη που μας κινητοποίησε ήταν η ανυπαρξία, τότε αλλά δυστυχώς και τώρα, υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
Υπηρετώντας τη δημόσια υγεία για πολλά χρόνια, ζούσαμε το πρόβλημα των ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και των οικογενειών τους, οι οποίοι αναγκαζόντουσαν να νοσηλεύονται πολύ συχνά στα νοσοκομεία ή να πηγαινοέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και κέντρα υγείας. Διαπιστώσαμε ότι μεγάλο ποσοστό νοσοκομειακών κλινών χρησιμοποιείται από χρόνιους ασθενείς. Εάν υπήρχε οργανωμένη υπηρεσία νοσηλείας στο σπίτι, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν αυτοί οι ασθενείς ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας τους στο σπίτι τους, στο ζεστό οικογενειακό περιβάλλον τους, χωρίς ταλαιπωρία και με λιγότερα έξοδα για τους ίδιους, την οικογένειά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος.

Εκτός από τα προφανή οφέλη, οι κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλείας συμβάλλουν στην απελευθέρωση ενός ποσοστού των νοσοκομειακών κλινών για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα περιστατικά που υπάρχει ανάγκη.Έχει υπολογισθεί ότι ο μέσος χρόνος νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι 8 ημέρες, το ημερήσιο κόστος ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της εξοικονόμησης που προκύπτει με τις χιλιάδες χρόνιους ασθενείς που μπορούν να νοσηλεύονται στο σπίτι αντί στο Νοσοκομείο.
Πρέπει βέβαια να ληφθεί σοβαρά υπόψη το τεράστιο πρόβλημα από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που οδηγούν στο θάνατο, ιδιαίτερα τους χρόνιους ασθενείς που είναι ευπαθείς και αναγκάζονται να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.

Πρόσφατη μελέτη για την Ανακουφιστική Φροντίδα (ΑΦ) στην Ελλάδα, στην οποία συμμετέχω ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής, αναφέρει ότι οι ασθενείς και οι οικογένειες που χρειάζονται ΑΦ ετησίως στη χώρα μας είναι 120.000-135.000 και το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν ΑΦ στο σπίτι τους. (Έκθεση Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη &Υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα, Υπ.Υγείας-2018).

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Νοσηλεία και σε ποιους; 
Προσφέρουμε δωρεάν μακροχρόνιες υπηρεσίες υγείας, παρέχοντας συνολική φροντίδα (σωματική και ψυχική υγεία) στους ωφελούμενους των προγραμμάτων μας, όπως:
Κατ’ οίκον νοσηλεία και Ανακουφιστική Φροντίδα
-Ιατρικές και Νοσηλευτικές πράξεις (παρακολούθηση, καθετηριασμοί, ενεσοθεραπείες, φροντίδα ελκών κατάκλισης, αιμοληψίες, αναλγητικά φάρμακα, ενέσεις κ.ά ).
-Ψυχολογική και Κοινωνική στήριξη (συνεδρίες, ψυχομετρικές δοκιμές, νευροψυχολογικές αξιολογήσεις, παρεμβάσεις νοητικής ενδυνάμωσης, ενημέρωση/διεκδίκηση δικαιωμάτων)
-Φυσικοθεραπευτική υποστήριξη (αξιολόγηση, πρόγραμμα παρέμβασης, θεραπευτική άσκηση ή άλλοι χειρισμοί, εκπαίδευση ασθενούς για αυτοδιαχείριση)
• Ψηφιακές υπηρεσίες υγείας
Επιπλέον, υποστηρίζουμε τους μοναχικούς ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο και εκπαιδεύουμε τους φροντιστές τους στο σπίτι.
Ακόμη, παρέχουμε τηλεφωνική καθοδήγηση και δωρεάν νοσηλευτικά υλικά και ορθοπεδικά είδη από την Κοινωνική αποθήκη μας.

Τι είναι η «Κοινωνική Αποθήκη»;
Η φαρμακευτική περίθαλψη και η χρήση κατάλληλου υγειονομικού υλικού και βοηθημάτων είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και των οικείων τους.
Το κόστος για πολλά από τα είδη είναι αρκετά υψηλό και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η «Κοινωνική Αποθήκη» μας αξιοποιεί τα περισσευούμενα φάρμακα και τα είδη φροντίδας ασθενών με σκοπό να καλυφθούν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται.
Τα είδη αυτά χαρίζονται ή δανείζονται σε ασθενείς που τα χρειάζονται. Παρέχονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς των προγραμμάτων μας αλλά και σε άλλους ασθενείς και φορείς που τα χρειάζονται.
Η λειτουργία της αφενός βοηθά σημαντικά τους ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτά τα είδη και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, αφετέρου διευκολύνει τους πολίτες που επιθυμούν να δωρίσουν είδη φροντίδας ασθενών που δε χρειάζονται πλέον.

Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα;
Οι δωρεάν κατ’ οίκον υπηρεσίες προσφέρονται σε χρονίως πάσχοντες. Σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά προβλήματα, νευρολογικά νοσήματα, καρκινοπαθείς, πνευμονοπαθείς με κ.ά. που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δυσκολεύονται να μετακινηθούν (είτε λόγω νόσου ή λόγω ηλικίας). Η οικονομική κρίση πολλαπλασίασε τις ανάγκες για βοήθεια και χαλάρωσε το οικονομικό κριτήριο.
Εξυπηρετούμε τους ασθενείς που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουμε επεκτεινόμαστε και σε όμορους δήμους.
Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τον Οργανισμό και αιτούνται τις υπηρεσίες μας. Αφού αξιολογηθεί η Αίτησή τους, προγραμματίζεται η 1η κατ’οίκον επίσκεψη από τους επαγγελματίες υγείας της Νοσηλείας, οι οποίοι κρίνουν αν μπορούμε να βοηθήσουμε οπότε και υπογράφεται το συμβόλαιο συνεργασίας. Ανάλογα με το πρόβλημα καθορίζονται και οι επισκέψεις στο σπίτι. Θέλουμε πάντοτε τη συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, εφόσον υπάρχει.

Πως επηρέασε ο covid τις υπηρεσίες σας;
Ο COVID επηρέασε ποικιλότροπα τη Νοσηλεία. Καταρχάς εμείς συνεχίσαμε το έργο μας με ιδιαίτερες προφυλάξεις, δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας χάσαμε τη δυνατότητα δημιουργίας ποικίλων κοινωνικών εκδηλώσεων που προσέφεραν σημαντικά στον προϋπολογισμό μας όπως παλαιότερα (π.χ. BAZAAR, εκδρομές, χοροί κλπ.).
Υπάρχει όμως και κάτι το θετικό. Η πανδημία μας ώθησε να σκεφτούμε λύσεις επωφελείς για τους ασθενείς μας. Μεθόδους που μπορούν να νοσηλεύουν περισσότερους ασθενείς στο σπίτι με ποιοτικές υπηρεσίες. Έτσι ενισχύσαμε τις δωρεάν κατ’ οίκον υπηρεσίες μας με τεχνολογικά προηγμένες, καινοτόμες λύσεις. Υλοποιούμε 2 νέα προγράμματα με εστίαση στις ανάγκες των ηλικιωμένων ασθενών με χρόνια νοσήματα, το πρόγραμμα «Γήρας τιμάν» – Δωρεάν κατ’οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε χρόνια πάσχοντες ηλικιωμένους και το «e-Φροντίδα υγείας»– Δωρεάν κατ’οίκον νοσηλεία και ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας περιλαμβάνουν μεθόδους τηλεϊατρικής με τις οποίες παρακολουθούμε τους ασθενείς στο σπίτι.Πολύ συνοπτικά, διαμορφώσαμε το 1ο κινητό κλιμάκιο φροντίδας υγείας για κατ’οίκον επισκέψεις σε ασθενείς, με Ιατρό Παθολόγο και Νοσηλευτή, οι οποίοι φέρουν ειδικό εξοπλισμό τηλεϊατρικής με ασύρματες ιατρικές συσκευές. Όλα τα δεδομένα και ποικίλες παράμετροι της υγείας του ασθενούς, καταχωρούνται αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μας. Παράλληλα, δημιουργήσαμε μία Ψηφιακή κλινική που περιλαμβάνει Επαγγελματίες Υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων οι οποίοι προέρχονται από το προσωπικό και το εθελοντικό δίκτυο της Νοσηλείας, το οποίο αποτελείται από 40 ειδικούς επιστήμονες του τομέα της υγείας. Με αυτόν τον τρόπο αξιολογείται και αντιμετωπίζεται ο ασθενής στο σπίτι του με ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ασθενή που χρήζει επιπλέον εξειδικευμένη στήριξη, αυτή μπορεί να υποστηριχθεί από την Ψηφιακή Κλινική της Νοσηλείας.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του προγράμματος της Νοσηλείας;
Οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασθενείς μας διαρκούν για πολλά χρόνια, εφόσον χρειάζεται. Για παράδειγμα είχαμε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας στον οποίο παρείχαμε υπηρεσίες για 12 συνεχή χρόνια.Η ανακουφιστική φροντίδα που προσφέρουμε παρέχεται σε πολλές διαφορετικές ασθένειες χρονίως πασχόντων.Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε, οι οποίες είναι εντελώς πρωτοπόρες, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας προς όφελος των ασθενών. Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά μας στα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας. Ως μειονέκτημα θα έλεγα το περιορισμένο γεωγραφικό εύρος μας, αλλά στοχεύουμε να αποκτήσουμε την οικονομική δυνατότητα ώστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους ασθενείς και σε άλλες περιοχές.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗγουμενίτσα: Αρνητικά και τα νέα δείγματα από το Γηροκομείο
Επόμενο άρθροΔωρεάν εμβόλιο για όλους τους πολίτες