Σε συμβιβασμό σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα επτά χρόνια επιχειρούν να καταλήξουν οι 27 ηγέτες στις Βρυξέλλες σε μια μαραθώνια, όπως εξελίσσεται, Σύνοδο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών. Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται σήμερα.

Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε τη Σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δίνοντας έμφαση στα εισοδήματα των αγροτών, τη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η Ελλάδα διεκδικεί, επίσης, περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται περισσότερο, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας είναι το μεταναστευτικό, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίζει σημαντικά τα κονδύλια για τη Frontex.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά, κυρίως, αυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

«Σημείο αναφοράς η Πολιτική Συνοχής»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ειδική αναφορά έκανε στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Η Ελλάδα που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της, εξ αιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν την έναρξη της Συνόδου.
Παράλληλα κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά, λόγω του προσφυγικού, ζήτησε από την ίδια σύνοδο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννημάτα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, οπότε διακόπηκαν προκειμένου να έχει επαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να έχει  διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, και συνεχίζονται σήμερα το πρωί, από τις 10:00.

Πάντως, σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών.

Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της ΕΕ δείχνουν να επιμένουν στον μειωμένο προϋπολογισμό, ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη αντιδρούν δεδομένου ότι οι ανάγκες για αυτά είναι μεγαλύτερες.

Με ένα κράτος μέλος λιγότερο, η ΕΕ καλείται να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών πολιτικών της – συνοχή (που προορίζεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και γεωργία – και των νέων προτεραιοτήτων στις οποίες προσηλώνεται, κυρίως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επιβεβαίωση της Ένωσης όσον αφορά τη γεωπολιτική σκηνή (ασφάλεια και άμυνα).

Η Γαλλία, όπως και άλλα 15 κράτη μέλη, θέλει να επωφεληθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ για να θέσει τέλος στις εκπτώσεις που εκχωρούνται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) προκειμένου να μειώνουν τις εθνικές τους συνεισφορές.

Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας της οποίας η θέση είναι λιγότερο αυστηρή, είναι επίσης αυτές που αξιώνουν έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου οι εθνικές συνεισφορές να μειωθούν στο 1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έλαβαν το προσωνύμιο οι «τέσσερις της λιτότητας».

Αντίθετα, οι «φίλοι της συνοχής», σχεδόν 15 χώρες της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για τις αναγγελθείσες περικοπές στις λεγόμενες «παραδοσιακές» πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται.

Πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία χρηματοδοτεί μόνη της το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% στον νέο προϋπολογισμό.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνατίναξαν ΑΤΜ στο Φίλυρο έξω από τη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΒόλος: «Έφυγε» από τη ζωή 52χρονος από τη Νέα Ιωνία