Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1, μίλησαν οι Γεώργιος Ατσαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και το τρίτο κύμα πάνω στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε σύμφωνα με μια νέα έρευνα, καθώς επίσης και για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίγες μέρες τα κρούσματα πάνω από 5.000 ημερησίως εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Την έρευνα υπογράφουν ο Γεώργιος Ατσαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Βασίλειος Τσούμπρης, απόφοιτος ΜΠΔ Πολυτεχνείου Κρήτης – Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης.

«Μιλάμε για ένα νέο κύμα πάνω στο δεύτερο κύμα. Με αφορμή τη μη τήρηση των μέτρων το προηγούμενο διάστημα, ο ιός βρήκε αρκετούς απροστάτευτους ανθρώπινους οργανισμούς, τους οποίους χρησιμοποίησε για να εξαπλωθεί, σχηματίζοντας το τρίτο κύμα πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος», τονίζει ο Γεώργιος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής.

Μέσα από ένα διάγραμμα παρουσιάζεται μια πρόβλεψη για την εξέλιξη του τρίτου κύματος πάνω στο δεύτερο κύμα για το οποίο μιλούν οι επιστήμονες. Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν ή δεν τηρηθούν, η καμπύλη δεν θα γίνει πτωτική, αλλά θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων, επιφέροντας μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, διαπιστώνουν.

Η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από την ανταπόκριση της κοινωνίας στην τήρηση των μέτρων κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού» αλλά κυρίως μετά την λήξη του «απαγορευτικού».

«Διανύουμε ένα τρίτο κύμα, διότι τα μέτρα θα ληφθούν για τρίτη φορά. Τα μέτρα που λήφθηκαν κατά το διάστημα του Αυγούστου, οδήγησαν στη πτώση του δεύτερου κύματος, η οποία όμως πτώση δεν ολοκληρώθηκε, καθόσον ένα σημαντικό μέρος των συνανθρώπων μας αντιδρούσε στην λήψη των μέτρων. Οπότε ο ιός βρήκε αρκετούς απροστάτευτους ανθρώπινους οργανισμούς, τους οποίους χρησιμοποίησε για να εξαπλωθεί, σχηματίζοντας το τρίτο κύμα πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος», αναφέρει ο καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης.

«Θα συμφωνήσω με τον κύριο Ατσαλάκη, διανύουμε το τρίτο κύμα. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο όμως για να δούμε τα αποτελέσματα των τωρινών μέτρων», ανέφερε ο καθηγητής Παρασκευής.

Ο Δημήτρης Παρασκευής απαντά στα ερωτήματα που προκύπτουν λόγω του νέου lockdown με τους πολίτες που ασχολούνται ως χόμπι με το κυνήγι και το ψάρεμα και θα πρέπει να διακόψουν.

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας. Ενδεχομένως το κυνήγι και το ψάρεμα να είναι ένα χόμπι, έγκειται στη γενική σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων. Ακούγονται δύσκολα και περιοριστικά στην εφαρμογή αυτά τα μέτρα αλλά πρόκειται για ένα μέτρο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε λίγο καιρό με μεγαλύτερη ασφάλεια», σημείωσε ο καθηγητής Παρασκευής.

Σχετικά με τα δημοτικά σχολεία που έχουν παραμείνει ανοιχτά εν μέσω lockdown ο καθηγητής Δ. Παρασκευής έδωσε απαντήσεις στην ΕΡΤ1.

«Έχει γίνει αντιληπτό πως τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σχέση με εκείνης της μεγαλύτερης. Έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν να είναι εμβολιασμένα. Μολύνονται δυσκολότερα, ειδικά οι ηλικίες κάτω των 12 ετών μεταδίδουν εξαιρετικά δύσκολα σε άλλους πληθυσμούς. Τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς», σημείωσε ο καθηγητής Παρασκευής.

«Αν δούμε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά, το να κλείσουν τα σχολεία είναι υπό σκέψη», συμπλήρωσε.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιβεβαιώνει η Viohalco τις διαπραγματεύσεις με Nexans
Επόμενο άρθροΒελόπουλος: Στείρα αντιπαράθεση στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές προτάσεις