Στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδικεύτηκαν από τους υπουργούς αναφέρθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι «δεν μπαίνει σε ένα καζάνι όλος ο τουρισμός για να μιλήσουμε για το «τουριστικό θαύμα» ή επάνοδο στην κανονικότητα, όπως μίλησε ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για τουρισμό, αυτή την «ατμομηχανή», όπως τη λένε, της οικονομίας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι μιλάμε για κάποιους μεγάλους ξενοδοχειακούς, τουριστικούς ομίλους, διεθνείς και εγχώριους και αλληλοδιαπλεκόμενους, μιλάμε για κάποιες επιχειρήσεις που τελοσπάντων βρίσκονται κάπου στο μέσο όρο. Και μιλάμε για εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που βγάζουν όλη τη λάντζα, όλη τη δουλειά, από το πρωί μέχρι το βράδυ και μιλάμε για αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις». Άρα δεν μπαίνει σε ένα καζάνι όλος ο τουρισμός, για να μιλήσουμε για το «τουριστικό θαύμα» ή για μια επάνοδο στην κανονικότητα, όπως είπε χτες ο κ. Πρωθυπουργός. Γιατί, εδώ που τα λέμε, το «τουριστικό θαύμα» στηρίχτηκε σε δεκαέξι μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των εργαζομένων, σε ευέλικτες μορφές εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων ή στην καλύτερη περίπτωση σε συμβάσεις που κάλυπταν μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό.

«Άρα,, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το «οικονομικό θαύμα του τουρισμού στηρίχτηκε σε 16 μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των εργαζομένων, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε ανυπαρξία ΣΣΕ ή στην καλύτερη περίπτωση (ΣΣΕ) που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι κριτήριο για το ΚΚΕ, όσον αφορά στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι «αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με όλα τους τα δικαιώματα και αν προστατεύουν τις μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο που είναι πάρα πολλές», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς τα μόνιμα υποζύγια».

Πρόσθεσε ότι «ο λαός πλήρωσε τόσο τα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όσο και τα δύο τελευταία χρόνια μικρής καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς κανένα μνημονιακό μέτρο δεν πάρθηκε πίσω, αντίθετα, προστέθηκαν πάρα πολλά και τώρα μέσα στην πανδημία που δεν δημιούργησε την κρίση δεν μπορεί να την πληρώνει ο λαός».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν δεν υπήρχε καν υπόνοια για ξέσπασμα πανδημίας, για επερχόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, καθώς ήδη η παγκόσμια οικονομία σημείωνε επιβράδυνση και συμπλήρωσε πως δεν ήταν δυνατόν να μην πληγεί μία οικονομία «εξωστρεφής», δηλαδή βασιζόμενη σε τουρισμό, μεταφορές, ναυτιλία, την οποία έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει να σταματήσουν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, να τους βάλουν να πληρώσουν διότι μιλάμε για «τουριστικό θαύμα» και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων όλη την προηγούμενη δεκαετία που συνεχίζεται, με κάμψη δύο-τριών μηνών λόγω πανδημίας, και προσπαθούν τώρα να την επανεκκινήσουν, διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι βασικό κριτήριο των μέτρων που παίρνονται θα πρέπει να είναι η προστασία της αυτοαπασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με κάποιες δεκάδες και εκατοντάδες μεγάλους επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο, «οι οποίοι διαπλέκονται και με διεθνικά μονοπώλια» και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ αναφέρονται και στο σήμερα, «ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το αύριο γιατί όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να αναπαράγονται τα ίδια αδιέξοδα και συνέχεια ο λαός να πληρώνει αδρά για τα κέρδη των λίγων, των μεγάλων».

Πηγή: ΚΚΕ, ΑΝΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Καταλληλότερη για επενδύσεις η Ελλάδα από ότι ήταν πριν 5 μήνες (video)
Επόμενο άρθροΑ. Χαρίτσης: Σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση