«Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων», τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Όπως εξηγεί οι κίνδυνοι οφείλονται στα ελλιπή μέτρα προστασίας, οι αντιφάσεις στις πιέσεις «να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή», ενώ «φυσικά, «η βελόνα έχει κολλήσει» όπως πριν, στην «ατομική ευθύνη», προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες».

Σημειώνει ότι ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα «δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας», εκφράζει την ανησυχία του για ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στην υγεία του λαού εξαιτίας του «παγώματος» θεραπειών, ιατρικών ραντεβού, χειρουργείων, προσθέτοντας ότι «αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, τον επιδοτεί κι από πάνω».

«Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα υγείας», υπογραμμίζει.

Τονίζει πως έμπρακτη αποζημίωση των υγειονομικών σημαίνει θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, υλοποίηση των αιτημάτων των σωματείων και ομοσπονδιών τους, αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2009, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποκατάσταση των επιδομάτων αδείας και εορτών.

Επισημαίνει ότι διανύουμε ήδη μια νέα κρίση του καπιταλισμού για την οποία η πανδημία λειτούργησε μόνο ως καταλύτης και προσθέτει πως ο λαός με την πείρα από την προηγούμενη κρίση τώρα πρέπει να πει: «Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει απαιτώντας να καταργηθούν τα δήθεν έκτακτα -κατά παραγγελία του ΣΕΒ- αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο για αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης «με δύο μέτρα και δύο σταθμά», εξηγώντας: «από τη μια ανεπαρκή μέτρα που ουσιαστικά συγκεντρώνουν τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων την επόμενη μέρα και από την άλλη πακτωλός δισ. και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο».

Εκτιμά ότι η τουρκική στρατηγική μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα συνεχίζονται και τα παζάρια που «μπορούν να έχουν επικίνδυνα ανταλλάγματα που ακουμπούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» για να διατηρηθεί στο ΝΑΤΟ η Τουρκία και να μην απειληθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ.

«Άλλη μια απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί πως «η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας» είναι εκτός πραγματικότητας», προσθέτει.

Ως προς την αναμενόμενη νέα έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αναφέρει «η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για κλειστά κέντρα και να πιέσει για μια δίκαιη ισοκατανομή στις χώρες της ΕΕ. Σε συνθήκες πανδημίας, αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον». Σημειώνει ότι ο απεγκλωβισμός προϋποθέτει κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναφορικά με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η «πειθαρχημένη απειθαρχία» του ταξικού κινήματος, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό, που πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας για να προστατεύσει και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά απειθαρχεί στο σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τη συνδρομή άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ενόχλησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την αγωνιστική εικόνα του Συντάγματος» προσθέτει.

Ο Δ. Κουτσούμπας τονίζει ότι κατέθεσε στεφάνι στην πλακέτα της μνήμης των αδικοχαμένων εργαζομένων της MARFIN, σημειώνοντας «άλλο αυτό και άλλο οι φιέστες της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, που εκτός των άλλων, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως άλλοθι για όλους όσοι κυβέρνησαν και με ευθύνη τους άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα».

«Αναφέρομαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερνητική εξουσία εναλλάξ τα τελευταία 10 χρόνια. Η υποκρισία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων και όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ» , υπογραμμίζει.

Υποστηρίζει ότι η πραγματική δικαίωση των θυμάτων θα έλθει «κυρίως με την αποκάλυψη και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Κι αυτό μπορεί να το απαιτήσει ο λαός, για να σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η προσπάθεια, φανερή ή συγκαλυμμένη, να ταυτιστούν οι δίκαιοι αγώνες του με τη δράση επικίνδυνων προβοκατόρικων μηχανισμών που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN».

Για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζει ότι οξύνει ακόμα περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα και «πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα», χαρακτηρίζει, επίσης, επικίνδυνη την «αντιπαιδαγωγική τροπολογία για βιντεοσκόπηση του μαθήματος» η οποία συμπληρώνει «το παζλ της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία» τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υλοποιηθεί και καταλήγει στη συνέντευξή του, λέγοντας: «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνουν τα σχέδια αυτά στα χαρτιά!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Καμία κουβέντα ακόμη με τη διοίκηση για τις μεταγραφές»
Επόμενο άρθροΙερά Σύνοδος: Ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός από τον Αμβρόσιο