«Υπάρχουν ουσιαστικά βήματα που γίνονται στην περιοχή μας. Πάντα στο καλό υπάρχει το καλύτερο. Πράγματι υπήρχαν περιθώρια και θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα» δήλωσε αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο στην περιοχή ο κος Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής να λάβουν υπ όψιν τους ότι «έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και στην χώρα.» Σύμφωνα με τον κο Χαρίτου «Το κρίσιμο είναι ποιο θα είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα; Να σκεφτούν οι συμπολίτες μας αν πράγματι θέλουν ένα σχέδιο που θα συμβάλει σε μια πιο δίκαιη, πιο σταθερή ανάπτυξη, προφανώς με διορθώσεις στο κομμάτι που αφορά στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αν θα έχουμε ένα σχέδιο στο οποίο θα υπάρχει προστασία και σεβασμός στις κοινωνικές πολιτικές και στα κοινωνικά αγαθά ή αν θα πισωγυρίσουμε σε ένα σχέδιο που οδήγησε τη χώρα στα βράχια και χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια μνημονιακής λαίλαπας για να μπορέσει η χώρα να πατήσει στα πόδια της και σήμερα να είναι σε θέση να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. »

Κύριε Χαρίτου πολύ κουβέντα έγινε για το μήνυμα της κάλπης και πόσο αυτό «διαβάστηκε» σωστά από την Κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς καταφέρατε να το αποκρυπτογραφήσετε;
Δ.Χ.:
Ζω μέσα στην κοινωνία. Άλλωστε, δεν έχω ούτε κυβερνητικές ούτε κοινοβουλευτικές θέσεις. Καθημερινά άκουγα κι ακούω τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας για αυτό δεν σας κρύβω ότι το μήνυμα που προφανώς δόθηκε από την κοινωνία στην Κυβέρνηση ένα κομμάτι του ήδη το είχα αισθανθεί. Προφανώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση αυτής της διαμαρτυρίας που εξέφρασε η κοινωνία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά από τόση συσσωρευμένη πίεση που δέχθηκε από οκτώ συναπτά χρόνια η κοινωνία και ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα της είναι φανερό πως στην πρώτη κάλπη που βρήκε, που ήταν αυτή των ευρωεκλογών, που ήταν πιο «χαλαρή» κάλπη, την εξέφρασε. Ήταν μια κάλπη που δεν είχε διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο την χώρα, έτσι εξέφρασε αυτή την διαμαρτυρία.
Έγινε κουβέντα και για τον αν η κυβέρνηση αντιλήφθηκε σωστά το μήνυμα αυτό;
Δ.Χ.:
Νομίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας με την πρωτοβουλία του να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές έδειξε μια ευαισθησία και κατάλαβε το μήνυμα και την στάση των πολιτών. Έδειξε ότι έλαβε το μήνυμα, είδε ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας, που παρά την σοβαρή προσπάθεια να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κοινωνία, να μπορέσει να υπάρξει ανακούφιση σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα μνημονιακά χρόνια , αδικήθηκαν. Είδε ότι αδικήθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική πολιτική εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;
Δ.Χ.:
Στις 7 Ιουλίου μιλάμε για άλλη εκλογή, άλλη κάλπη. Κυρίως θα κριθεί ποιος θα είναι ο κυβερνήτης, ποιος θα κυβερνήσει την χώρα και με ποιο σχέδιο. Το πιο ουσιαστικό που τέθηκε είναι ότι σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η κοινωνία θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει αυτή την πορεία με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική προστασία. Ή θα επιλέξει μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ με έντονα ήδη τα σημάδια του ρεβανσισμού και της εκδικητικότητας και βέβαια στο συρτάρι κρυφές μεν, αλλά σαφείς ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό θα είναι το δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία στα 7 Ιουλίου. Οι πολίτες θα ξανασκεφτούν και θα κάνουν χρήσιμες επιλογές για το μέλλον τους.
Πιστεύετε ότι αυτή η διαφορά έτσι όπως αποτυπώθηκε στην πρώτη κάλπη των Ευρωεκλογών είναι αναστρέψιμη;
Δ.Χ.:
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Αλλά δεν μπορώ να κρύψω και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν το λέω αυτό γιατί η πολιτική είναι το πεδίο που το ανέφικτο γίνεται εφικτό. Μόνο στην πολιτική. Αν πράγματι οι πολίτες αξιολογήσουν ποιο είναι το σχέδιο του καθενός πηγαίνοντας στις εκλογές, αν αξιολογήσει ότι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε έχοντας ως κεντρικό θέμα την δίκαιη ανάπτυξη της χώρας προφανώς με διορθώσεις κυρίως σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος , αλλά μια ανάπτυξη που θα έχει κοινωνικές προτεραιότητες , θα σέβεται την εργασία, θα σέβεται και θα διευρύνει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις , ένα τέτοιο σχέδιο είμαι βέβαιος  ότι ο Έλληνας πολίτης  στην κάλπη θα το  αξιολογήσει θετικά και θα συναντηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αν ενδιαφέρεται για ένα σχέδιο που στο όνομα ότι δήθεν θα υπάρξουν φορο-ελαφρύνσεις κρύβονται οι πιο ακραίες πολιτικές ανάπτυξης του τόπου, τότε θα έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις σε τομείς όπως είναι η υγεία , όπως είναι η παιδεία, η ασφάλιση, λένε άλλωστε ανοιχτά ότι ένα μέρος της θα οδηγηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν πρέπει να διατηρείται κρυφό γιατί αυτές οι πολιτικές μας γυρίζουν στο παρελθόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές με αφήγημα την ελπίδα και την αντιμνομιακή ρητορική, τώρα λέτε πως θα επιλέξουν οι πολίτες ΣΥΡΙΖΑ για να μην επιλέξουν το χειρότερο που κατά την άποψή σας το εκφράζει η ΝΔ; Τι τύχη μπορεί να έχει ένα τέτοιο αφήγημα;
Δ.Χ.:
Πράγματι η κοινωνία έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί, να αλλάξει τα πάντα , προφανώς δεν είχε απεριόριστες δυνατότητες. Ήταν δεμένος χειροπόδαρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι κι αλλιώς. Ήταν μια χώρα κατεστραμμένη, με ανεργία, τα δημόσια νοσοκομεία ήταν υπό κατάρρευση. Ο λαός εξέφρασε τη διάθεση μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια καινούργια στροφή στα πράγματα είναι φανερό πως ο λαός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες , ειπώθηκαν ωραία αλλά όχι ρεαλιστικά πράγματα. Δεν μπορούσε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αναστρέψει όλα εκείνα που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι υπήρξαν αυτές οι δεσμεύσεις εκ μέρους των δανειστών και των εταίρων έγινε κατορθωτό να βγει η χώρα με την κοινωνία όρθια και με αξιοπρέπεια σε ξέφωτο. Η χώρα βρήκε ξέφωτο , με καλύτερες δυνατότητες, άλλους ρυθμούς ανάπτυξης, σταθεροποιημένη την κοινωνία , μπορεί καλύτερα να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Και το δίλημμα είναι με ποιο σχέδιο θέλουμε να προχωρούσε την επόμενη μέρα;
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πολλά προεκλογικά τα οποία μετεκλογικά ξεχάστηκαν…
Δ.Χ.:Μπορεί να κατηγορηθούμε για πολλά, να κατηγορηθούμε ότι δεν κάναμε όλα αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί και για τα οποία  είχαμε εκλεγεί, ενδεχομένως δημιουργήσαμε υψηλότερες προσδοκίες από τις δυνατότητες που είχαμε, μπορεί  κάποια τμήματα της κοινωνίας να αδικήθηκαν σε σχέση με κάποια άλλα με την έννοια ότι κάποια άλλα είχανε περισσότερες ανάγκες. Ένα είναι βέβαιο η χώρα πάτησε σταθερά , μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή. Για ένα δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς:ότι έβαλε το δάκτυλο στο μέλι κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την σημερινή Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε στο κακό παρελθόν που έμπαιναν και έβγαιναν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα και διαφέντευαν τα μεγάλα συμφέροντα οι μεγαλοεκδότες και οι mediaρχες , όλοι αυτοί που είναι μπλεγμένοι σε διάφορα και επιζητούν οι ίδιοι να επιστρέψουν στα πράγματα , όχι μόνο ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, αλλά αυτά τα μεγάλα συμφέροντα γιατί προφανώς έχουν πολλές εκκρεμότητες, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην δικαιοσύνη.
Η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ έκανε κακό;
Δ.Χ.:
Σε μια περίοδο ήταν σημαντική . Στήριξε την ανάγκη η χώρα να μπορέσει να βγει από τα μνημόνια . Θεωρώ ότι αυτή η πορεία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί νωρίτερα. Όταν είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Μακεδονικό και άρχισε ο εταίρος να ασκεί συγκεκριμένη πολιτική, που έφτασε να δημιουργεί προβλήματα στα όρια της σοβαρότητας αυτής της συνεργασίας . Έπρεπε να τερματιστεί νωρίτερα.
Σε τοπικό επίπεδο σε Αυτοδιοικητικές και Περιφερειακές Εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά. Γιατί; Για παράδειγμα τόσο ο συνδυασμός που στήριζε στο δήμο Κομοτηνής, όσο και ο συνδυασμός που στήριζε στις Περιφερειακές Εκλογές δεν πέρασαν  καν στον δεύτερο γύρο.
Δ.Χ.:
Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν άλλο χαρακτήρα, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, κριτήρια αυτοδιοικητικά, κριτήρια προσώπων, και της ικανότητας να έχουν διεισδυτικότητα μέσα στην κοινωνία, οικογενειακών σχέσεων. Σχεδόν ένα μεγάλο ποσοστό ήταν υποψήφιοι, έτσι η αναμέτρηση έφευγε από το πεδίο της επίσημης πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε ποιοι ήταν πιο κοντά, αξιολογούσε προγράμματα, διαδρομές και έδινε στήριξη. Η στήριξη ή μη δεν επηρέασε. Και ο Κώστας Κατσιμίγας είναι μια προσωπικότητα με εμπειρία, γνώσεις, επάρκεια κι αποτελεσματικότητα. Δεν μπορούσε εύκολα να του προσάψει κανείς ότι δεν είχε σχέση με την Περιφέρεια. Στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι σχηματοποιημένα πιο στενά πολιτικά και κομματικά, κυριάρχησε το κομματικό και πολιτικό εκεί θεωρώ ότι επηρέασε κατά ένα μέρος την διαμαρτυρία που ήθελε να δείξει ο κόσμος κι αυτό συμπαρέσυρε το Περιφερειακό Ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα και μπορούν από καλύτερες θέσεις αυτοί που εκλέχτηκαν, τους οποίου συγχαίρω, ο καθένας από την θέση του, να δώσουν σημαντικές μάχες για την επίλυσή τους. Η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια έχουν έναν άλλο ρόλο, στην καθημερινότητα, στην περιφερειακή ανάπτυξη , τον εμπέδωσε και τον καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση.
Στο δήμο γιατί ο Συνδυασμός δεν έτυχε της αποδοχής του κόσμου;
Δ.Χ.:
Για να πάρετε πιο ουσιαστικές απαντήσεις θα ήταν καλό να καλέσετε εκπροσώπους του συνδυασμού έτσι ώστε να συνομιλήσετε μαζί τους και να σας δώσουν ό,τι απαντήσεις θέλετε. Αυτές οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές είχαν άλλα χαρακτηριστικά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τα πρόσωπα και οι ομάδες που τα συγκροτούν. Και η ικανότητα αυτών των προσώπων να έχουν διεισδυτικότητα και εμβέλεια μέσα στην κοινωνία.
Γιατί οι πολίτες να σας επιλέξουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές κ. Χαρίτου μια που έχετε δηλώσει ήδη ότι θα είστε υποψήφιος;
Δ.Χ.:
Είναι μια άλλη εκλογική αναμέτρηση τελείως διαφορετική από την προηγούμενη. Πράγματι δεν είχα ούτε κυβερνητική θέση ούτε επιζήτησα κυβερνητική θέση. Ούτε είχα άλλο θεσμικό ρόλο τέτοιο ικανό ώστε να αξιολογηθώ σήμερα . Αν είχα πράγματι να αξιολογηθώ και για το έργο στην περιοχή. Όταν δεν έχεις τέτοιο θεσμικό ρόλο καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να αξιολογηθείς για όλα αυτά. Ήμουν παρόν σε ό,τι ζητήματα κρίσιμα υπήρξαν στην περιοχή. Έθετα τις απόψεις μου. Όχι πάντα δημόσια. Με πολύ ειλικρίνεια και καθαρή συνείδηση λέω ότι ό,τι πέρναγε από το χέρι μου το έκανα .
Θα μπορούσε το κόμμα σας να κάνει άλλες επιλογές στη σειρά που θα είχαν οι υποψήφιοι και να έχετε παρουσία στο Κοινοβούλιο…
Δ.Χ.:
Πράγματι τέθηκε ως  θέμα. Την σειρά την δίνει η ίδια η κοινωνία. Κι εγώ αισθάνθηκα άσχημα όταν ήταν άλλος δεύτερος. Όμως στη σχέση μου με την κοινωνία ήμουν τρίτος στην πραγματικότητα. Όμως αυτή ήταν η σχέση που μου έδωσε η κοινωνία. Δυστυχώς αυτή ήταν  η κατάταξη που έδωσε η ίδια η κοινωνία, αν θέλει κάτι διαφορετικό στην εκπροσώπηση της, είναι στο χέρι της να το κάνει.
Καταγράφω, κάνοντας ρεπορτάζ στην περιοχή, πολλά παράπονα για έλλειψη κυβερνητικού έργου στην περιοχή. Ποια είναι η άποψή σας;
Δ.Χ.:
Πάντα στο καλό υπάρχει το καλύτερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Κι αυτό συνδέεται και με την εκπροσώπηση. Προφανώς ό,τι γενικό έγινε στην υπόλοιπη χώρα είχε αντανάκλαση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και εδώ. Μια σειρά από θέματα της περιοχής αναδείχθηκαν, πήραν τον δρόμο. Θυμάστε ποια ήταν η κατάσταση στο Νοσοκομείο και ποια είναι τώρα. Με την συμβολή του Ι.Σ.Ν. θα γίνει ένα νέο και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, ολοκληρώνονται οι υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη, θα γίνουν τα δίκτυα του Φυσικού Αερίου, θα δοθεί πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, εγκαινιάστηκε ο αγωγός που συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα θα δημιουργήσει αυτό το έργο θέσεις εργασίας. Έγιναν βήματα , πάντα στο καλό υπάρχει το καλύτερο, υπήρχαν περιθώρια και θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.
Θα ακουστούν πολλά στην προεκλογική περίοδο. Εσείς ποιο μήνυμα στέλνετε στους κατοίκους της περιοχής;
Δ.Χ.:
Να κρατήσουν ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και τη χώρα. Το κρίσιμο είναι ποιο θα είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Να σκεφτούν οι συμπολίτες μου αν πράγματι θέλουν ένα σχέδιο που θα συμβάλει να έχουμε μια πιο δίκαιη και πιο σταθερή ανάπτυξη , προφανώς με διορθώσεις στο κομμάτι που αφορά την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που θα υπάρχει προστασία και σεβασμός στις κοινωνικές πολιτικές και στα κοινωνικά αγαθά ή αν θα πισωγυρίσουμε σε ένα σχέδιο που οδήγησε τη χώρα στα βράχια και χρειάστηκε να περάσουμε οκτώ χρόνια μνημονιακής λαίλαπας ; Σήμερα μπορεί και να πατά η χώρα μας στα πόδια της και να σχεδιάζει την επόμενη μέρα.
Φώτο: Δημήτρης Χαρίτου συνέντευξη-κείμενο – φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗράκλειο: Εξιχνίαση κλοπής και σύλληψη 22χρονου
Επόμενο άρθροΝ. Σαντορινιός: Η Βουλή μέχρι τη διάλυσή της λειτουργεί και παράγει νομοθετικό έργο