Και οι τέσσερις τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να περάσουμε φέτος σε θετική πιστωτική επέκταση, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών. Στάθηκε στην βελτιωμένη ρευστότητα στο σύστημα και την επιστροφή καταθέσεων και δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία. Είμαστε ανοικτοί σε δουλειές».

 

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας, CEO της Eurobank καταγράφοντας μια σειρά θετικών δεικτών στην οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φέτος δεν θα είναι τόσο θετικό όσο τα προηγούμενα χρόνια. «Οι προκλήσεις παραμένουν και οι αγορές μας αμφισβητούν και αυτό φαίνεται από τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο».

 

Όπως είπε τρία θέματα τίθενται ως προς τις τράπεζες από τις αγορές: τα κόκκινα δάνεια, η επάρκεια κεφαλαίων και η χαμηλή κερδοφορία. Επ’ αυτών, σημείωσε η Eurobank απάντησε με το πλάνο μετασχηματισμού που ανακοίνωσε. Εθεσε δε ως στόχο μετά και τις δυο τιτλοποιήσεις που θα γίνουν φέτος το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην τράπεζα να μειωθεί στο 15% στο τέλος της χρονιάς και να φτάσει σε μονοψήφιο έως το τέλος του 2021. «Οι τραπεζίτες πρέπει να δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η τράπεζα με το πλάνο που έχει με κάνει πραγματικά αισιόδοξο».

 

Σε ότι αφορά την πρόταση για την προστασία της α’ κατοικίας και τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί ο Φ. Καραβίας είπε ότι ο στόχος ήταν διπλός: να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να σταματήσουν πρακτικές του παρελθόντος που αυτή την προσπάθεια εκμεταλλεύονταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

 

«Μετά από μακρά και εντατική διαβούλευση –και ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την θετική εμπειρία μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης- καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που καλύπτει τα περισσότερα από τα ζητήματα». Αναγνώρισε ότι στην διαβούλευση έπρεπε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ακούσαμε αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχει καλή πίστη από όλες τις πλευρές και θεωρώ θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση». Σε ότι αφορά την αντίδραση των διεθνών επενδυτών, τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές γιατί βλέπουν ότι μπορούν να γίνουν βιώσιμα πολλά από αυτά τα δάνεια.

 

Στη μείωση του κόστους αναφέρθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Τράπεζα. Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών είναι αναγκαία τόνισε, καθώς οι συνθήκες και οι αγορές αλλάζουν. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν μάθει ευέλικτους τρόπους συναλλαγών με το διαδίκτυο και περιμένουν το ίδιο επίπεδο από τις τράπεζες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού του λειτουργικού κόστους στα παραδοσιακά δίκτυα και να αυξηθούν οι δαπάνες στην τεχνολογία και τα εναλλακτικά δίκτυα.

 

Σε ότι αφορά το προσωπικό σημείωσε ότι έχει μειωθεί 40% στις τράπεζες χωρίς να γίνουν απολύσεις.

 

Για την σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα στάθηκε ο CEO της Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,13% Β. Ψάλτης. Στην βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας συμβάλει και η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος, δήλωσε αλλά τόνισε ότι αυτό που ζητούν όλοι είναι η διατήρηση του σταθερού περιβάλλοντος. Προκειμένου να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα και θέλει και μπορεί να χρηματοδοτήσει. Ως προς τα νέα εργαλεία που σχεδιάζονται (ΤΧΣ και ΤτΕ) είναι σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χρηματιστήριο, σχολίασε. «Το 2019 είναι χρονιά-σταθμός για τις τράπεζες», είπε και δήλωσε ότι η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,13% είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

 

Εχουμε διπλό ρόλο στις τράπεζες, ως μέτοχοι και ως προαγωγοί της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ο Martin Czurda διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος η αξία της συμμετοχής μας στις τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, παραδέχτηκε. Σε ότι αφορά όμως την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν γίνει πολλά, υποστήριξε.

 

Στάθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων και αυτή της ΤτΕ εκτιμώντας ότι μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν γρηγορότερα το βάρος από τους ισολογισμούς τους.

 

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τα ίδια, περίπου, εργαλεία. Δεν έχουμε δει την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Θέλουμε να καθορίσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να δούμε πραγματικούς πρωταθλητές σε επιμέρους κλάδους. Οταν τα NPEs μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά και καθοριστούν τα επιχειρηματικά μοντέλα θα δούμε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στις τράπεζες.

 

Ο Martin Czurda ρωτήθηκε αν ήταν εν τέλει λάθος το ότι δεν έγινε εξ αρχής μια bad bank στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι είναι νωρίς να γίνει μια τέτοια αποτίμηση αλλά σημείωσε ότι η δημιουργία της θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια. Η NAMA στην Ιρλανδία πήρε 17 δισ. παρότι η ποιότητα των κόκκινων δανείων ήταν καλύτερη. Τα μαθήματα που παίρνουμε είναι ότι αν κάνεις ένα πρόγραμμα και δεν δουλεύει το προσαρμόζεις. Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική κατάσταση.

 

Το σχέδιο του ΤΧΣ έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, δήλωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα αντίδραση από την DG Comp. Σε ότι αφορά το μέγεθος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού-ASP (15 δισ. ευρώ) είπε ότι σχετίζεται με την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει εγγυήσεις (σ.σ. θα είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ). Όπως είπε αυτό ήταν το ποσό που μπορούσε να σκεφτεί ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αρνητικό στον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο για να προχωρήσει. Νομίζω ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό. Το ASP είναι ένα εργαλείο αλλά είναι ένα δυνατό εργαλείο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕξασφαλισμένη η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού
Επόμενο άρθροΣτο στόχαστρο της Κομισιόν οι νέες αντικειμενικές