«Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί». Με αυτά τα λόγια άρχισε την παρουσίαση της έκθεσης για το 2019, ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, Roberto Azevedo, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου των κρατών- μελών της ΕΕ, στο Βουκουρέστι.

 

Ο επικεφαλής του WTO, τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις και οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ των εμπορικών εταίρων αποτελούν ένα είδος «τεστ» για την εμπορική κοινότητα. Το ενδιαφέρον, βέβαια, στράφηκε στο αν υπάρχει όντως ρήγμα στις τάξεις του ΠΟΕ, κάτι που απάντησε με ένταση ο επικεφαλής του.

 

«Η έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα ο ΠΟΕ», επεσήμανε ο Azevedo, «προειδοποιεί ότι το α’ τρίμηνο του 2019 θα καταγραφεί η μικρότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2010 και έπειτα. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μειώσουμε τις εντάσεις. Θα δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το διεθνές οικονομικό σύστημα». Ο Azevedo λέει ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε τις εντάσεις στην οικονομία. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση και μετά να βρούμε κοινό τόπο και σημείο για την επίλυση των οικονομικών διαφωνιών».

 

Όμως, με τις εμπορικές εντάσεις να κλιμακώνονται, ο Azevedo έπρεπε να απαντήσει στις παρατηρήσεις του οικονομικού συμβούλου του Donald Trump, Larry Kudlow, ότι «ο ΠΟΕ έχει διαρραγεί. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει διαρραγεί. Δεν υπάρχει πλέον αμοιβαιότητα. Η Κίνα είναι ο χειρότερος παραβάτης, αλλά όχι ο μόνος στον κόσμο. Ο κ. Trump προσπαθεί να διορθώσει εμπορικές αδικίες που πάνε πίσω δεκαετίες». Ο Azevedo απάντησε ότι «ο ΠΟΕ δεν έχει διαρραγεί, αλλά δουλεύει, για την ακρίβεια, πολύ καλά». Και πρόσθεσε ότι χωρίς τον Οργανισμό, η παγκόσμια οικονομία θα δυσκολευόταν να ανακάμψει και θα βλέπαμε περισσότερα μέτρα προστατευτισμού.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕίναι η παγκόσμια ύφεση ante portas;
Επόμενο άρθροO μεγαλοεπενδυτής βλέπει τη Berkshire να σωρεύει μετρητά… επικίνδυνα